Foto: Dragan Mujan/Nova.rs, Nemanja Jovanović/Nova.rs

Srećan sam što je bio član Srpske akademije nauka i umetnosti, makar i tih nekoliko meseci. Srećan sam ne zbog njega nego zbog kuće koju vodim, kaže za Nova.rs Vladimir Kostić, predsednik SANU na vest o smrti reditelja Dejana Mijača.

Reditelj i profesor Dejan Mijač, koji je umro danas u Beogradu u 87. godini, prošlog novembra postao je prvi pozorišni reditelj u istoriji SANU koji je dobio zvanje akademika.

– Srećan sam što je bio član Srpske akademije nauka i umetnosti, makar i tih nekoliko meseci. Srećan sam ne zbog njega nego zbog kuće koju vodim. Ostaje nada da je to samo još jedna od njegovih inscenacija, režisersko lukavstvo, a da će nas u nekom foajeu, ipak, nasmejan dočekati, kaže za Nova.rs Vladimir Kostić, predsednik SANU.

Kostić ne govori slučajno o tih nekoliko meseci… Ispalo je, nažalost, da je Dejan Mijač nepuna četiri meseca bio u zvanju akademika. Zvanično je povelju SANU i zvanje akademika primio na svečanosti u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti 19. novembra prošle godine.

Tek koji dan nakon što je postao prvi pozorišni reditelj akademik, priznao je Mijač za naš sajt:

– Znate šta, meni je dugo vremena trebalo da se naviknem i na to da sam profesor. Kao i zvanje profesora, tako i ovo zvanje akademika nisam birao. Zadesilo me je…

Kostić uručuje Mijaču povelju i znak SANU Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

A dugu borbu da se umetnici iz sveta teatra i filma „probiju“ do Srpske akademije nauka i umetnosti, ovako je komentarisao:

– Nisam se ja borio. Ali, jeste bitno što smo konačno ušli u SANU. Ima vrlo zanimljivih ljudi iz naše branše koji žive, rade, koji su mlađi od mene i koji bi mogli da budu takođe članovi Akademije zbog svojih doprinosa. Naša umetnost, ma koliko bila efemerna, bitna je kao umetnički čin. Uostalom, i druge umetnosti su efemerne. Kao kad odete u Luvr i vidite „Mona Lizu“- to je taj trenutak, a ostalo je sve pamćenje i osvrt. Ne pravimo trajna dela koja negde ostaju zabeležena. Ali, promenilo se vreme, pa se i na dela koja su zabeležena više ne obraća pažnja. Ko danas čita Ovidija? A pre 150 godina bio je nezaobilazan pesnik…

Bonus video: Dejan Mijač

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar