Dejan Mijač Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Slavni pozorišni reditelj i profesor Dejan Mijač preminuo je danas u Beogradu u 87. godini.

Dejan Mijač je bio jedan od najznačajnijih teatarskih reditelja u nas.

Rođen je 17. aprila 1934. godine u Bijeljini, u svešteničkoj porodici. Režiju je studirao na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu.

Po završenoj gimnaziji u Valjevu, upisao je studije jugoslovenske književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a  zatim i pozorišnu i radio režiju na Pozorišnoj akademiji, u klasi Vjekoslava Afrića. Po završetku studija, 1957. dobio je angažman u Narodnom pozorištu u Tuzli. Za četiri sezone u Tuzli postavio je na desetine predstava pa je usledio poziv slavnog upravnika Miloša Hadžića da pređe u Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, u kome je kao kućni reditelj, u narednih 13 godina, režirao niz zapaženih predstava klasičnog i savremenog repertoara. Među predstavama se izdvaja „Pokondirena tikva“ Jovana Sterije Popovića 1973. godine koja je predstavljala radikalan zaokret u odnosu na dotadašnja tradicionalna tumačenja srpskog klasika.

Sterijom se bavio i u potonjoj karijeri, postavivši njegove komade: „Džandrljiv muž“ (SNP, 1962), „Ženidba i udadba“ (Narodno pozorište Sombor, 1975), „Kir Janja“ (Udruženje filmskih umetnika Srbije, 1978), „Laža i paralaža“ (Knjaževsko-srpski teatar, 1980), „Nahod Simeon“ (JDP, 1981), „Rodoljupci“ (JDP, 1986. i ponovo 2003).

Često je tokom karijere radio u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Među najznačajnijim predstavama koje je potpisao u JDP-u bile su „Vasa Železnova“ Maksima Gorkog, Nušićeva „Pučina“, Simovićevo „Putujuće pozorište Šopalović“…

Režirao je i u drugim pozorištima: Atelje 212, Grad teatar Budva, Zvezdara teatar, Teatar Kult, Pozorište „Boško Buha“, Narodno pozorište Niš, NP Sombor, NP u Beogradu, NP Sarajevo, Beogradsko dramsko pozorište, Kazalište Jazavac u Zagrebu, HNK Split, HNK Rijeka, Pozorište „Joakim Vujić“. 

Čuvenom predstavom „Mrešćenje šarana“ Aleksandra Popovića, 1984. godine otvoren je Zvezdara teatar.

Bavio se glumačkim pedagoškim radom u Novom Sadu, pri Dramskom studiju SNP-a, a potom prešao na Katedru za pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Ostao je na Fakultetu do penzije.

Dejan Mijač je odlučio da se povuče iz pozorišnog života 2011, a za svoju poslednju režiju odabrao je Jugoslovensko dramsko pozorište i Čehovljev komad „Višnjik“.

Mijač je postao akademik SANU u novembru 2021.

Bonus video: Dejan Mijač

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare