Scena iz predstave "Ana Karenjina" Foto: Narodno pozorište Niš/Promo

Dragana i ja smo prezdravili i eto najzad premijere, rekao je za Nova.rs Irfan Mensur, reditelj predstave "Ana Karenjina" koja će, nakon što su se on i glavna glumica oporavili od korone, biti izvedena večeras i sutra u Narodnom pozorištu u Nišu.

Po rečima Mensura, ne radi se o alternacijama, nego o dve različite predstave i po adrenalinu i ritmu, i imaju drugačije muzičke podloge.

Irfan Mensur Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

– U komadu igraju četiri moja nekadašnja studenta i skoro sa svima prvi put profesionalno sarađujem, a pre desetak godina su diplomirali. Među njima je i Katarina Arsić. Muziku je radio Sanja Ilić i napravili smo song koji će biti jedan marketinški znak ove predstave po starom receptu kao što je bio onaj iz predstave „Plava ptica“ – kaže Mensur, koji je osim režije i dramaturg i scenograf na ovoj predstavi.

Taj song peva Dragana Mićalović, kojoj je uloga Ane Karenjine prva u profesionalnom pozorištu.

– Pesma je na glumčki način izvedena, ima dosta uzdaha, izdaha, skraćenih, produženih rečenica, nekih reči koje su izgovorene a nisu ispevane – objašnjava za naš portal glumica i dodaje da je njena Ana žena koja je spolja jaka a iznutra joj vrišti duša.

– Jedna nežnost, ljubav i jedna tragedija.

Dragana Mićalović kao Ana Karenjina Foto: Narodno pozorište Niš/Promo

– Rekla sam mu: „Čika Irfo, eto vidite da nam se ova korona dogodila iz nekog dobrog razloga“. Složili smo se i da je mnogo lepše što smo Novu godinu započeli ovako velikim i lepim projektom. Volela bih da mi ova uloga pokrene i neke druge predstave – priča Dragana, ističući da joj je posebno drago što profesionalnu pozorišnu karijeru počinje u Nišu jer se baš u tom gradu prvi put susrela sa glumom pored oca koji je tu živeo. Ona je na jučerašnjoj konferenciji za medije pružila podršku koleginica koje su prijavile da ih je silovao učitelj glume Miroslav Mika Aleksić, ističući kako je i sama bila žrtva ali ne iste, već drugačije vrste zlostavljanja.

U nemiloj pauzi koja ih je zadesila, kako kaže, misli da je Karenjinu bolje i dublje upoznala a to je i Mensur primetio.

Po rečima Katarine Arsić lik Ane Karenjine je izrazito zahtevan i samim tim veliki izazov za svaku glumicu.

– Karenjina ima mnogo različitih psiholoških stanja, što je izrazito naporno, a uzimajući u obzir da se u ovom komadu brzo smenjuju scene, zahtevno je i fizički i mentalno. Tom zadatku se može odgovoriti samo i isključivo velikom posvećenošću i koncentracijom koju meni donosi desetogodišnje iskustvo. Ova uloga mi je donela mogućnost da se saživim sa Anom, da duboko prodrem u njenu psihologiju i tako razumem položaj žene u ruskom društvu u 19. veku – priča mlada glumica za Nova.rs.

Plakat za predstavu „Ana Karenjina“ Foto: Narodno pozorište Niš/Promo

Katarina Arsić napominje i da je ova predstava proizvod timskog rada, kao i da svaka uloga, kako na sceni, tako i iza nje, ima svoj značaj.

– Svi smo dali svoj maksimum i ubeđena sam da će publika to prepoznati i nagraditi.

U svetlu aktuelnih zbivanja, kako kaže, Ana Karenjina je heroina, koja je istupila iz licemernog društva i ušla u borbu da odbrani pravo na ljubav i pravdu:

– Dobila sam zadatak da na sceni, tumačeći ovaj lik, odbranim čast svih žena koje žele da žive dostojanstveno. Da li sam u tome uspela, publika će prosuditi. Želim ovom prilikom da pružim podršku koleginicama, svim ženama i devojkama, koje su se odvažile da glasno progovore o nepravdama koje su pretrpele, i svoju ulogu posvećujem njima.

Ansambl predstave „Ana Karenjina“ Foto: Narodno pozorište Niš/Promo

U ulozi Ane Karenjine publika će videti Draganu Mićalović danas, 22. januara a Katarinu Arsić sutra, 23. januara. Grofa Karenjina glumi Dejan Cicmilović, Vronskog – Miloš Cvetković, Ljevina – Stefan Mladenović, Kiti – Nađa Nedović Tekinder, Doli – Bratislava Milić i Katarina Mitić Pavlović, Stiva – Danilo Petrović i Serjožu – Vuk Marinković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar