Aja Jung
Aja Jung Foto: Miloš Lužanin/Promo

Potez direktorke Beogradskog festivala igre Aje Jung da pozove kubansku trupu Malpaso i omogući im vakcinaciju, prostor za vežbe i probe, kao i nekoliko nastupa u Srbiji, pravi je primer kako umetnici i producenti mogu da sarađuju da bi prevazišli probleme koje je nametnula pandemija, piše uticajni Vašington post.

U tekstu “Svet igre bori se da se vrati na noge” objavljenom juče u Vašington postu novinarka Sara L. Kaufman piše o tome kako su i dve godine od početka pandemije koronavirusa predstave najpoznatijih svetskih koreografa poput Akrama Kana i trupa poput Nacionalnog baleta Kine i Marijinski baleta iz Sankt Petersburga morali da budu otkazani u Americi zbog probema sa dopremanjem scenografije, kašnjenja viza zbog vakcinacije članova ansambala, obaveznim karantinom u nekim od zemalja i drugim propisima vezanim za smanjenje rizika od širenja virusa. Kan je morao jesenas da otkaže izvođenje antiratnog komada Xenos u Čikagu jer oprema i scenografija zbog zadržavanja u lukama nisu stigle na vreme iz Evrope, da bi tek posle dvomesečne odiseje nastup mogao da bude održan u Kenedi centru u Vašingtonu.

“To su neprocenjivi gubici, ne samo kada se radi o novcu”, rekao je Džon Lakakovič, Kanov menadžer turneja u Severnoj Americi. On pod tim podrazumeva ne samo to što su Kan i umetnici koji ga prate izgubili prihod, nego je i publika razočarana, pa nije izvesno da će slavni koreograf ponovo na turneju sa tako glomaznim projektom.

Foto: Todd Rosenberg/Promo

Nacionalni balet Kine odustao je od termina zakazanog u januaru u Kenedi centru, jer bi za njih putovanje u SAD značilo “da po povratku u Kinu moraju na tri nedelje u karantin, a to nisu želeli da rade”, dok je Marijinski balet otkazao izvođenje Balanšinovih Dragulja, ali ne zbog konflikta u Ukraniji pošto je ono zakazano pre ruske invazije, nego zato što vakcine koje su članovi trupe primili nisu na listi koje prihvata Svetska zdravstvena organizacija.

Međutim, kubanska trupa Malpaso ovog proleća bi trebalo da nastupi u Americi. I to zahvaljujući Beogradskom festivalu igre i direktorki Aji Jung, prenosi Vašington post.

“Slavna kubanska trupa Malpaso suočila se sa sličnim problemima sa vakcinama pre planirane turneje po Americi i propustila je nekoliko nastupa u januaru i februaru. Da bi izbegli još veća kašnjenja, potražili su prihvaćene vakcine iz zemlje u kojoj im nisu bile potrebne vize za ulazak. Srbija se pokazala kao savršena kombinacija, jer su igrači tamo mogli da dobiju vakcine, kao i da održe formu u nedeljama između dve doze”, piše ovaj uticajni list.

“Linda Šelton, direktorka njujorškog Džojs teatra (Joyce Theater) morala je da otkaže termine za nastupe Malpasa planirane za zimu i nastoji da ih zakaže za sledeću jesen. Ona je izrazila zahvalnost Aji Jung, direktorki Beogradskog festivala igre zbog toga što je pomogla kubanskoj trupi da prebrodi probleme sa vakcinacijom, i pored toga mogla da obezbedi baletske sale za vežbe i probe, kao i nekoliko nastupa. “Ovo je”, rekla je Šeltonova, “primer za to kako su producenti u svetu igre počeli da se oslanjaju jedni na druge da bi rešili neke od brojnih problema”. Malpaso je i dalje na dobrom putu da izvede nastupe planirane za proleće, navodi se u Vašington postu.

Sa druge strane, trenutno je u toku 19. izdanje Beogradskog festivala igre, koji nije prekidan ni tokom pandemije u protekle dve godine, a publika će do 16. aprila vidi predstave 14 najznačajnijih trupa i koreografa iz 12 zemalja. Među njima su i kompanija Malpaso sa komadima Uspavanka / Tišina u cvatu / Žena sa vodom /Iskonsko u beogradskom Madlenijanumu, 7. aprila, i dan kasnije u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Podsećamo, publika Beogradskog festivala igre mogla je da vidi nastupe trupe Malpaso u proleće 2021. godine u Beogradu, Novom Sadu i Gornjem Milanovcu, a jesenas i igrački i logistički izrazito zahtevan komad slavnog koreografa Akrama Kana Nadmudrivanje đavola. Inače, i igrači Nacionalnog baleta Kine nastupali su u Beogradu pre skoro celu deceniju i to upravo sa Kanovim komadom Bahok.

Bonus video: U Madlenijanumu otvoren 19. Beogradski festival igre

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar