Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Dugočekivanim nastupom Lajns baleta Alonza Kinga iz San Franciska večeras je otvoren 19. Beogradski festival igre u Operi i teatru Madlenianum.

– “Verujem u jednu igru“ je slogan koji povezuje 19 godina neprekidnog rada, sulude hrabrosti, apsolutne posvećenosti, tvrdoglavosti i inata. Uvek je bilo više razloga za odustajanje, nego logike i razuma u odluci da idemo dalje. Zbog vrhunske igre, danas smo ovde pred vama, istakla je, između ostalog, Aja Jung, osnivač i direktor Beogradskog festivala igre na otvaranju ove manifestacije u Operi i teatru Madlenianum.

Jair Vardi i Aja Jung Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ona je dodala da nijedna godina nije bila jednostavna, i da je ovaj mart složeniji od prethodnih jer virus još nije nestao, a pojavio se novi košmar na globalnom nivou.

– Festival otvara moj prijatelj Jair Vardi, umetnik, igrač i koreograf, koji je obeležio jedno vreme i hrabro stao iza izgradnje zavesa jednog od najlepših i najstarijih pozorišnih izdanja na svetu i od Tel Aviva napravio svetski centar savremene igre i uveo igru u škole. On me je ubedio 2002. godine da se vratim u Srbiju i svoju energiju usmerim na otvaranje festivala. Gospodine Vardi, neka igra počne – dodala je Jung.

Jair Vardi, direktor Centra za igru i pozorište Suzan Delal iz Tel Aviva, napomenuo je da u Srbiji bio pre 43 godine, da se vratio posle mnogo vremena i da počastvovan što je učestvovao u stvaranju ovog festivala koji smatra jednim od najboljih u Evropi i osvrnuo se na izvanredan i raznovrstan repertoar ovogodišnjeg festivala.

BFI traje do 12. aprila, 14 trupa iz 12 zemalja izvešće ukupno 22 predstave, a osim u Beogradu, biće održan i u Novom Sadu i Pančevu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar