Vasil Hadžimanov
Vasil Hadžimanov Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

Veoma sam se obradovao da se dešava nešto ovako u našoj kinematografiji, i po tematici i po žanru, kao što je film "Leto kada sam naučila da letim". Ne pamtim kada sam video da se snimao neki dečji, tinejdžerski film, i ovo mi je bilo lepo iznenađenje, kaže za Nova.rs Vasil Hadžimanov, koji potpisuje muziku za ovo ostvarenje koje je rađeno po istoimenom bestseleru Jasminke Petrović.

Kada je dobio poziv od reditelja Radivoja Raše Andrića da se priključi ekipi i komponuje muziku za film, kako kaže, podrazumevalo se da će odmah da prihvati ponudu.

– Mi smo drugari, imali smo uspešnu saradnju na filmu „Kad porastem biću Kengur“ i TV seriji „Otvorena vrata“, volim njegov rad i obradovao sam se što ćemo ponovo raditi zajedno.

Ova emotivna i duhovita priča prati tinejdžerku Sofiju koja neočekivano provodi letovanje sa dve bake na Hvaru. Iako je mislila da će to biti najdosadniji raspust, rodbinske misterije, nova prijateljstva, morske avanture, prvo zaljubljivanje, učiniće da bude leto za pamćenje.

Hadžimanov podseća da je veoma teško ekranizovati bilo koju knjigu, i da je maltene uvek proces čitanja neko dublje i lepše iskustvo nego nešto gledati.

Vasil Hadžimanov
Vasil Hadžimanov Foto: E-Stock/Časlav Vukojičić

– Međutim, ovog puta mislim da je jednako zabavno i lepo gledati ovaj film jer je zaista divan od kastinga, režije, scenarija, kompletno je fantastičan. Sve je lako išlo, pa tako i sa muzikom. Proces je bio pronaći koji je to zvuk potreban za ovako nešto, da li pratiti donekle, bar produkcijski, modernu muziku s obzirom na to da je film namenjen mlađoj populaciji. Ali, onda smo vrlo brzo shvatili da treba da se vodimo nekim našim osećajem, kako to treba sa njihove strane da izgleda, a sa moje kako treba da zvuči u odnosu na sliku. Mislim da se sjajno sve poklopilo i da smo došli do najboljeg rešenja – ističe Hadžimanov.

Upravo sada, kako kaže, rade na dve pesme koje će biti uključene u film. Jednu će pevati njegova supruga Nataša Hadžimanov, a drugu Bisera Veletanlić.

– Nataša će otpevati jednu lepu dečju pesmu, a Bisera jednu nežnu temu. Oživeli smo i jedan stari hit koji su dve bake, junakinje ovog filma, slušale kada su bile mlade. Tako smo napravili paralelu sa sadašnjim i tim vremenom njihove mladosti – objašnjava Vasil.

Reč je o pesmi „Osmijeh“ koju je izvodila zagrebačka Grupa „220“, šezdesetih godina prošlog veka, a čiji je član bio i Drago Mlinarec.

Paralelno sa filmom Vasil kaže da radi svašta nešto novo. Osim što je nedavno izbacio albume sa svojim klavirskim triom, i jedan sa Dušanom Jevtovićem, duo gitara i klavir, sada radi na finalu svog solo albuma.

– Sve sam uradio sam, komponovao, svirao, producirao… U vreme karantina sam bio primoran da provodim sam vreme u studiju i tako sam konstruktivno i kreativno utrošio to vreme i uspeo da napravim ceo jedan album koji će uskoro biti u etru – otkrio nam je Hadžimanov i dodao da je ove godine u planu i snimanje osmog po redu albuma „Vasil Hadžimanov benda“.

Premijera filma „Leto kada sam naučila da letim“ zakazana je 16. februara u Kombank dvorani, 17. februara u Areni Sinepleks u Novom Sadu, a potom stiže na repertoar bioskopa širom Srbije.

Dvanaestogodišnju Sofiju tumači Klara Hrvanović, a u ostalim ulogama su Olga Odanović, Snježana Sinovčić, Žarko Laušević, Luka Bajto i Ema Kereta Rogić….

Osim kompozitora Vasila Hadžimanova u autorskom timu su Ljubica Luković, koja je napisala scenario, direktor fotografije je Dušan Joksimović, montažer Dejan Urošević, dizajner zvuka Vladan Korać, kostimografkinja Momirka Bailović, scenografkinja Tajana Čanić Stanković, a producenti su producenti su Maja Popović Milojević i Milan Stojanović.

Bonus video: Marko Louis: Želja mi je da radim filmsku muziku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar