Vasil Hadžimanov i Matija Dedić,, Foto: Promo/PJF

Matijin i moj koncert sigurno će se održati, jer i u slučaju da se zbog epidemiološke situacije dogodi da publika ne može da prisustvuje, moći će da ga prati onlajn, kaže za Nova.rs Vasil Hadžimanov koji će sa Matijom Dedićem nastupiti večeras (19) na 23. Džez festivalu u Pančevu.

Kada se nađe sa Matijom, ističe, uvek se izrodi nešto lepo, kreativno, pozitivno, pa je uveren da će i predstojeći koncert u Pančevu biti takav.

– Pružićemo maksimum kao i uvek. Mi imamo životnu sinhronizaciju. Ne samo što dolazimo iz muzičkih porodica, nego i očevi su nam kompozitori i pesnici, a majke prekrasne pevačice. Obojica smo odabrali isti instrument, počeli sa klasičnom muzikom a ostvarili se u džezu. I vratili se u svoje zemlje iste 1997. godine. A imamo ćerke, kao da smo sudbinski povezani, i razumemo se i volimo i zato i sviramo zajedno – priča Vasil, koji je ovih dana sam sebe izlovao kako bi bio u top formi za ovaj događaj.

Svestan je, kako kaže, da je ovo globalni blok u kontekstu umetnosti i kulture koja je, nažalost, najmanje bitna, jer uvek ima nešto važnije od nje.
– Sada su zdravlje i sigurnost prioriteti, ali žao mi je što su na snazi dupli aršini. Puni su tržni centri, splavovi, a kada je koncert onda su mere rigorozne. Čak i kada je reč o koncertima na kojima publika ne peva i ne okuplja se grupno jer je reč o instrumentalnoj muzici, ali pravila su ista – priča Hadžimanov koga najviše zabrinjava intertnost, tačnije stav prema umetnosti i kulturi kod nas.

Zanimljivo je da Matiju i Vasila nisu spojili roditelji Arsen Dedić i Gabi Novak, odnosno Zafir Hadžimanov i Senka Veletanlić.

– Povezao nas je Elvis Stanić sa kojim sam studirao na Berkliju. Tako smo prvi put zajedno nastupili na Džez festivalu u Opatiji, pa nastavili zajedničke koncerte sa Biserom i Gabi. Cela ta priča je bila fenomenalna, spojiti te dve familije koje su ostavile divan i značajan trag ne samo na muzičkoj, nego generalno na kulturno-umetničkoj sceni u bivšoj Jugoslaviji – kaže Vasil i dodaje da mu je žao što njegova majka Senka više ne želi javno da peva, ali je srećan što je njegova tetka Bisera još aktivna.

Žao mu je što je prethodnih godina uvek nešto bilo mnogo bitnije od kulture življenja što nas je dovelo do ovoga gde smo.

– Zanemarili smo sve ono što nas čini civilizovanim jer ovo je pravo dno kako se ponašamo jedni prema drugima. To je ono što me brine. Ja sam veoma zabrinut i nezadovoljan, a opet s druge strane veoma uviđavan, odgovoran. Sviram već 30 godina pred publikom i to me čini ovakvim kakav jesam. Ne pričam o finansijama, nego o svemu drugom – kaže Vasil Hadžimanov.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare