Uriah Heep
Uriah Heep Foto:Richard Stow

Jedna od najvećih hard rok grupa svih vremena Uriah Heep nastupiće u Beogradu, u Kombank dvorani 26. oktobra naredne godine, u okviru turneje kojom proslavljaju pola veka postojanja, saopštila je producentska kuća Long plej.

Bend je poslednji put nastupio u Beogradu 2019. godine, u Sava centru, a prethodni konceri desili su se 2006. i 2016, podsećaju iz Long pleja.

A prvi put bend je svirao u Beogradu u hali Pionir, daleke 1977, kada je bio na vrhuncu popularnosti.

Osvrćući se na proteklih 50 godina, koje obeležavaju na rođendanskoj turneji, gitarista Mik Boks kazao je da su „prošle kao treptaj oka“, dodajući:

– Na kraju, u sećanju ti ostane samo ono što je pozitivno, zabavno. Ostale stvari bivaju zakopane, inače biste samo trošili energiju razmišljajući o njima. Mnogo puta smo zajedno prošli svet, i možete da zamislite kakve smo nestašluke pravili…

Osnovani 1970. u Londonu, Uriah Heep su iste godine postavili jedan od temelja hard-roka sa debi albumom „Very ‘eavy… Very ‘umble“. Uz Led Zeppelin, Black Sabbath i Deep Purple, doprineli su utemeljenju jedinstvenog britanskog oblika hevi-metala. U prvoj fazi rada, objavili su danas klasične albume „Demons and Wizzards“ (1972), „The Magician’s Birthday“ (1972), „Sweet Freedom“ (1973)…

Posle brojnih personalnih promena, u bend od sredine osamdesetih dolaze klavijaturista Phil Lanzon i pevač Bernie Shaw, uz koje se Uriah Heep pretvaraju u moćnu mašinu koja neprekidno krstari svetom, uspevajući da odsvira i do 125 nastupa godišnje, pred oko 500.000 posetilaca.

Nisu se zaustavili ni u u 21. veku, objavivši albume „Wake the Sleeper“ (2008), „Into the Wild“ (2011), „Outsider“ (2014) i „Living The Dream” (2018), dok je pre dva meseca izašao luksuzni boks-set „Every Day Rocks“.

Bonus video:

Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare