Tamara Rastovac Siamašvili Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Ambasadorka Republike Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili izabrana je za predsedavajućeg Izvršnog saveta Uneska na period od dve godine, na današnjem 213. zasedanju ovog tela, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Tamara Rastovac Siamašvili je na poziciju predsedavajućeg Izvršnog saveta Uneska izabrana sa ubedljivom podrškom od 56 glasova „za“ i dva uzdržana, precizira se u saopštenju.

„Čestitam ambasadorki na ovom velikom uspehu za Republiku Srbiju u najznačajnijoj svetskoj organizacija u oblasti prosvete, nauke i kulture“, izjavila je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, dodavši da je izbor predstavnika Srbije na ovu visoku funkciju snažna afirmacija politika i aktivnosti naše zemlje u zalaganju za principe Uneska, kao i značajan pokazatelj uvažavanja rada ambasadorke.

Područje i oblasti rada Organizacije Ujedinjenih nacija za prosvetu, nauku i kulturu na globalnom planu, prema rečima Gojkovićeve, sve više dobija na značaju u suočavanju sa globalnim izazovima.

„Za Republiku Srbiju su od posebnog značaja aktivnosti Uneska u oblasti kulture, kulturnog razvoja i zaštite kulturnog nasleđa. Ovim putem će Republika Srbija, koja je u potpunosti posvećena ciljevima i principima Uneska, biti u prilici da pruži još snažniji doprinos temeljnim vrednostima i strateškim projektima organizacije“, zaključila je Maja Gojković.

Bonus video:

Uneskova lista zaštićenih dobara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar