Foto: Promo/Ministarstvo kulture

Zlakusko lončarstvo upisano je juče na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, i tako postalo četvrti element na ovoj Uneskovoj listi iz Srbije, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Odluku o upisu Zlakuskog lončarstva doneo je Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska na 15. zasedanju održano onlajn 15. i 16. decembra. Upis Zlakuskog lončarstva na reprezentativnu listu Uneska značajan je za međunarodnu promociju kulturnog nasleđa Srbije, ali je istovremeno i podsticaj očuvanju tradicionalnih zanata. Reč je izradi keramičkih posuda na ručnom kolu tehnikom zidanja, nanjenih termičkoj obradi hrane u selu Zlakusa, u okolini Užica, navodi se u saopštenju.

Ukrašavanje lonaca Foto: Promo/Ministarstvo kulture

Iz Ministarstvo kulture navode da su u saradnji sa Nacionalnim komitetom za nematerijalno kulturno nasleđe i Nacionalnom komisijom za saradnju sa Uneskom doneli odluku o pokretenju procedure za upis Zlakuskog lončarstva na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva u ciklusu 2019/20.

Na osnovu te odluke nominaciju je pripremio Centar za nematerijano kulturno nasleđe Etnografskog muzeja u saradnji sa Muzejom na otvorenom „Staro selo“ Sirogojno i Udruženjem lončara „Zlakusa“.

Foto: Promo/Ministarstvo kulture

Ova nominacija potpuno odražava principe očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa definisane Кonvecnijom iz 2003. godine, jer je reč o elementu koji, pored toga što predstavlja važan izraz identiteta njegovih nosilaca, odražava i aktivan odnos zajednice i sredine koja ga okružuje, budući da je sama tehnika izrade direktno povezana sa sirovinama koje se mogu naći samo u geografskom području u kojem je element prisutan, navodi se u saopštenju.

Foto: Promo/Ministarstvo kulture

Zlakusko lončarstvo, kao tradicionalni zanat, upisan je u Nacionalni registar nemateriijalnog kulturnog nasleđa 2012. godine.

Na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska iz Srbije su upisani i porodična slava (2014. godine), kolo, tradicionalna narodna igra (2017. godine) i „pevanje uz gusle“ (2018. godine).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar