Ivo Štivičić Foto:Davor Visnjic/PIXSELL

Poznati hrvatski dramaturg Ivo Štivičić preminuo je sinoć u 86. godini, preneli su tamošnji mediji.

Dramaturg i profesor, koji je u maju napunio 85. godina, preminuo je sinoć, i to baš kada je njegova ćerka, takođe poznata hrvatska dramaturškinja Tena Štivičić imala premijeru svog komada, javio je Jutarnji list.

Štivičić je rođen 1936. godine, a studirao na Pravnom i Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Međutim, 1958. godine dolazi na zagrebačku televiziju, gde počinje da radi kao dramaturg i scenarista. U prvoj polovini devedesetih bio je i urednik Dramskog programa HTV-a, a potom je postao profesor dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti u Zgarebu.

Najpoznatiji je kao dramaturg i autor kultne jugoslovenske serije „Kuda idu divlje svinje“, koja je počela da se prikazuje 1971. godine na RTV Zagreb, u okviru JRT-a. Glavna uloga u ovoj seriji koja se dešava tokom Drugog svetskog rata, kada kriminalci u sveopštem haosu pokušavaju da dođu do zarade, bila je poverena Ljubiši Samardžiću. Pored Samardžića, koji je igrao Crnog roka, role su tumačili i Fabijan Šovagović, Ivo Serdar, Jovan Ličina, Svetlana Bojković...

Kada je serija reprizirana osamdesetih godina, bila je to inicijalna kapisla i za kreiranje stripa „Crni roko“.

Komadi ćerke Štivičića Tene, podsetimo, izvode se i kod nas. Praizvedba poslednjeg u nizu komada, „67“ održana je u aprilu u Ateljeu 212 u režiji Alise Stojanović.

Bonus video:

Goran Marković na izložbi o ocu Radetu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar