Salvatore Garau. Foto:printscreen/instagram/ salvatore_garau

Nevidljiva skulptura italijanskog umetnika Salvatorea Garaua, sačinjena od "vazduha i duha", prodata je za čak 18.000 dolara, prenose svetski mediji.

Skulptura nazvana „Ja sam“ (Lo Sono), prvo prodato „nevidljivo delo“, postoji, samo ne u „materijalnom obliku“, reči su italijanskog umetnika, prenosi sajt „Hajper bist“.

Delo je, kako je precizirao Salvatore Garau, više kao neki „vakum“. Italijanski umetnik, kome je 67 godina, pojasnio je da je vakum „mesto ispunjeno energijom“ i dodao:

– Čak i u slučaju da ga ispraznimo i da ne ostane ništa, prema Hajzenbergovom principu neodređenosti, to „ništa“ ima specifičnu težinu. Dakle, ima energiju koja se kondenzuje i transformiše u čestice, odnosno nas. Na isti način, postoji Bog i verujemo u njega iako ga nikada nismo videli – objasnio je umetnik.

Predviđeno je da skulptura, iako je nevidljiva, bude izložena u prostoru koji je dimenzija pola sa pola metra kvadratnih. Takođe, to obavezno treba da bude „u privatnom prostoru“, u kome nema nikakvih „opstrukcija“ i gde svetlo i idealni klimatski uslovi nisu neophodni.

Iako se ne vidi, uz skulpturu neimenovani kupac dobio je sertifikat autentičnosti od umetnika da je „delo stvarno“.

Salvatore Garau rođen je 1953. godine na Sardiniji, a završio je Akademiju lepih umetnosti u Firenci. Prvu samostalnu postavku imao je 1984. godine, a u karijeri je izlagao širom Italije i Evrope, a učestvovao je i na jubilarnom, 50. Bijenalu u Veneciji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare