Andrej Krstić Chenipe. Foto: ULUS

Najviše me motiviše rešavanje samozadatih likovnih problema, inspirisan sopstvenom imaginacijom i ličnim doživljajem okruženja, istakao je umetnik Andrej Krstić Chenipe, koji će danas oslikati centralni zid Galerije ULUS-a i na taj način otvoriti svoju izložbu "U svim pravcima".

Postavka obuhvata radove koji su nastali u poslednje četiri godine i predstavljaju testiranje novih ideja u već oprobanim materijalima, bojeni medijapan i slikana zidna površina. Koncept kompletne izložbe je urađen na osnovu dimenzija i prostornog rasporeda ambijentalnih celina galerije ULUS i kao takav nije moguće da se bez varijacija primeni bilo gde drugde, navedeno je u saopštenju Udruženja likovnih umetnika Srbije.

Andrej Krstić Chenipe sa saradnicima oslikava centralni zid Galerije ULUS-a. Foto: ULUS

Oslikavanjem zida Galerije ULUS, Andrej Krstiću Chenipe će usvesti uličnu umetnost u galerijski prostor. Pozicioniranje slike u odnosu na izlog galerije i mogućnost njenog sagledavanja i spolja i iznutra, te samog postupka nastanka dela – od skice do krajnjeg rezultata, daće šansu posmatraču da se upozna sa procesom nastanka dela. U pitanju je kombinacija zidne slike i zidne skulpture koja će dati novu dimenziju kako samom radu, tako i galerijskom prostoru u koji će rad biti izveden.

„Naziv izložbe ‘U svim pravcima’ definisao je proces nastanka svih dela – razgrađivanje prizora na geometrijske forme i ponovno građenje u apstraktnoj kompoziciji. Cilj ove instalacije je da posmatrač u bukvalnom smislu odluta ‘u svim pravcima’ u sopstvenom doživljaju umetničkog dela ispred koga se nalazi. Time se posmatraču pruža mogućnost da stvori sopstvenu priču i doživi ga subjektivno“, zapisao je između ostalog autor.

Andrej Krstiću Chenipe rođen je 1993. u Beogradu. Diplomirao na osnovnim studijama 2015. na smeru zidno slikarstvo u klasi profesora Miroslava Lazovića na Fakulteta primenjenih umetnosti (FPU), gde je završio i master studije u klasi profesora Nikole Božovića. Tokom redovnih studija bio stipendista Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Dobitnik je stipendije za jednogodišnje studije tradicionalne vizuelne umetnosti na Institutu Seni Indonesia u Denpasaru na Baliju, u Indoneziji (2018-2019). Član ULUS-a i ULUPUDS-a. Izlagao je na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Izložba ‘U svim pravcima’ za publiku će biti otvorena danas od 19 časova i trajaće do 14. marta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar