Foto: REUTERS/Marko Djurica

Više od 650 umetnika i radnika u kulturi do sada se potpisalo ispod pisma podrške lekarima okupljenim oko inicijative “Udruženi protiv kovida”, koji traže smenu republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovid-19.

Lista potpisnika ispod pisma „Podrška medicinskim radnicima u borbi protiv kovida“ iz dana u dan sve je duža. „Mi, stvaraoci i radnici u kulturi, podržavamo ‘Ujedinjene protiv kovida’ i gnušamo se još jednog pokušaja linča koji sprovode tabloidi i naci-frekvencije pokušavajući da osujete legitimnu borbu stvarne elite Srbije za istinu, čast i slobodu”, navodi se u pismu.

Reditelj Srđan Dragojević, prvi potpisnik ove liste, pozvao je kolege iz različitih oblasti kulture da se priključe i daju potpis. Već prvog dana to je učinilo blizu stotinu ljudi, a sada je lista premašila 650 imena.
Među potpisnicima su reditelji, glumci, muzičari, pisci, kompozitori, slikari, kao i mnoge druge poznate i manje poznate ličnosti iz sveta kulture.

– Koga ćemo da podržimo, ako ne lekare – zapitao je pisac Goran Skrobonja, obrazlažući svoje motive da potpiše pismo podrške.
Reditelj Miroslav Terzić ocenio je da se stvari vezane za koronavirus „nekako više dešavaju stihijski nego kontrolisano“.

Književnica Jelena Lengold je poručila da „svi mi, zajedno ili po profesijama, moramo pokazati da podržavamo one lekare koji su se usudili da se suprotstave objektivnoj opasnosti za sve građane“, a pozorišni kritičar Aleksandar Milosavljević svoj potpis obrazložio je rečima da „podršku daje ljudima koji traže istinu“.

Filmski reditelj Janko Baljak ocenio je da se „Krizni štab potpuno stavio na stranu vlasti“, a da je „sa druge strane pokrenuta jeziva hajka na lekare sa liste ‘Ujedinjeni protiv kovida'“.

Lekari okupljeni u neformalnu grupu „Ujedinjeni protiv kovida“, koji traže i da se „stane na put zastrašivanju i politizaciji koji i inače, a naročito u epidemiji, ometaju dobru praksu i narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika“, do sada su ispod zahteva za smenu Kriznog štaba prikupili više od 2.000 potpisa. Lekare su, pored umetnika, podržali i advokati, prosvetni radnici, aktivisti nevladinog sektora, kao i građani drugih profesija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare