Foto: arhiva; Vesna Lalić, Dalibor Danilović; tv kopernikus: Izbliza Produkcija kadar; N1, Nemanja Jovanović

Više od 300 umetnika i radnika u kulturi do sada je potpisalo pismo podrške lekarima okupljenim oko inicijative "Ujedinjeni protiv kovida", koji traže smenu članova republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19, i lista je se iz dana dana u dan produžava.

Reditelj Srđan Dragojević, prvi potpisnik pisma, pozvao je preko društvenih mreža umetnike da se priključe i potpisima podrže lekare.

„Hajdemo, Kolege drage! Nemamo čega da se plašimo. Pridružimo se Doktorima. Svi vele da smo mi, u umetničkim profesijama, najveće kukavice. Šićardzije, ćutolozi. I – u pravu su! Uvek 5-6 ljudi. Od nas 20.000! Sramotno! Gde smo? Dokle ćemo da povijamo glave? Stvaralaštvo u diktaturi?! To ne postoji. Stvara samo Slobodan čovek“, poručio je Dragojević na Fejsbuku.

Blizu stotinu reditelja, pisaca, kompozitora, muzičara, likovnih umetnika i zaposlenim u različitim oblastima kulture potpisalo je podršku već prvog dana, a u međuvremenu im se pridružilo još 150 kolega. Među potpisnicima su pisci Jelena Lengold, Dušan Nedeljković, Goran Skrobonja, Marko Vidojković, Aleksandar Baljak, reditelji Janko Baljak, Goran Marković, Mladen Đorđević, Božidar Đurović, Miroslav Terzić, Tatjana Mandić Rigonat, Kokan Mladenović, glumci Bane Jevtić, Jovana Stipić, Mirjana Karanović, Milorad Kapor i brojni drugi umetnici iz drugih oblasti.

– Krizni štab se potpuno stavio na stranu vlasti, poverenje je izgubljeno, a sa druge strane je pokrenuta jeziva hajka na lekare sa liste „Ujedinjeni protiv kovida“- rekao je za Nova.rs filmski reditelj Janko Baljak, govoreći o ličnim motivima da se solidariše sa lekarima iz neformalne grupe „Ujedinjeni protiv kovida“.

Književnica Jelena Lengold poručila je, govoreći o svojim motivima da stavi potpis, da „svi mi, zajedno ili po profesijama, moramo pokazati da podržavamo one lekare koji su se usudili da se suprotstave objektivnoj opasnosti za sve građane, gubitku poverenja u ljude koji su ugled profesije stavili u drugi plan pred poslušnošću režimu i užasnoj nepravdi da se za razbukvatanje korone optužuju učesnici protesta“.

Do sada je više od 2.000 lekara potpisalo zahtev za smenu Kriznog štaba, te zahtev da se „stane na put zastrašivanju i politizaciji koji narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika“.
Pismo podrške lekarima, pored umetnika, potpisuju i advokati.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare