Aleksandar Milosavljević, Foto: Printscreen/YouTube/GP Semberija

Podršku dajemo ljudima koji traže istinu. Ja isto tražim istinu i želim da javnost dođe do istine. Lekari su na prvoj liniji odbrane ne samo kada je u pitanju kovid, već generalno zdravstveno stanje nacije. Oni održavaju zdravstveni sistem vitalnim i imaju pravo da traže istinu, a moje je da ih podržim, ističe pozorišni kritičar Aleksandar Milosvaljević, jedan od više od 300 potpisnika pisma podrške lekarima okupljenim oko inicijative "Ujedinjeni protiv kovida".

Više od 2.000 lekara zahteva smenu Kriznog štaba i da se „stane na put zastrašivanju i politizaciji koji narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika“.

– Mislim da je osnovni problem u poverenju u Krizni štab i odluke stručnog dela tog tima. Ja nemam, sluđen sam i mislim da je to slučaj sa 99 odsto naroda. Ne znam više kako da se odredim prema onome što oni govore. Ne radi se samo o brojevima – koliko je zaraženih, preminulih i na respiratoru, već o stavu – naglašava Milosavljević u izjavi za Nova.rs.

Kaže da je u kontaktu sa strancima, Francuzima, Nemacima, Mađarima koji imaju potpuno drugačiji stav.

– Oni ne dovode u pitanje odluke njihovih vlasti koje se tiču ponašanja u vreme pandemijske krize. A mi ovde smo svi potpuno dezorijentisani. Molim boga da me ne zaboli zub, jer ne znam gde bih išao, kome da se javim i šta da radim. Na osnovu onoga što su mi govorili ljudi, koje poznajem i koji su imali neke ili sve simptome kovida-19, vidite da je situacija takva da molite boga da vas i zub ne zaboli – naglašava Milosavljević i dodaje:

– Tražimo da saznamo istinu i čujemo glas stručnih ljudi u koje ćemo imati poverenje. Ako to nije moguće, onda ćemo ići kao brod bez kormilara kroz oluju pa šta nas snađe.

Lista sa potpisima umetnika i radnika u kulturi koji su podržali lekare, sve je duža iz dana u dan, a među potpisnicima su pisci Jelena Lengold, Dušan Nedeljković, Goran Skrobonja, Marko Vidojković, Aleksandar Baljak, reditelji Janko Baljak, Goran Marković, Mladen Đorđević, Božidar Đurović, Miroslav Terzić, Tatjana Mandić Rigonat, Kokan Mladenović, glumci Bane Jevtić, Jovana Stipić, Mirjana Karanović, Milorad Kapor…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare