Foto:Promo

Svečana dodela Nagrade "Ranko Radović" i otvaranje izložbe učesnika konkursa biće održana 21. decembra u podne u Zadužbini Ilije M. Kolarca, saopštili su organizatori.

Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) saopštilo je imena dobitnika Nagrade „Ranko Radović“ za ovu godinu. U kategoriji kritičko-teorijski tekstovi o arhitekturi, urbanizmu i gradu nagrada će biti uručena Mariji Milinković za monografiju „Nikola Dobrović – The Shifting Modes of Critical Practice in Architecture“.

U kategoriji realizovano arhitektonsko delo priznanje će biti uručeno Ani Mihailović i Marjani Ljevaji za Poslovno-stambeni objekat u Hilandarskoj 14, a u kategoriji televizijske emisije, izložbe, multimedijalne prezentacije Aleksandri Pešterac, Lari Badurini i Filipu Jovanovskom za projekat „Štampanje zajedničkih prostora, programska linija Collab Commons“.

Ova nagrada za arhitekturu nosi ime po arhitekti, urbanisti i grafičaru Ranku Radoviću koji je rođen 1935, a preminuo 2005. godine. Doktorirao je na Sorboni, na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu punih 25 godina vodio je i predavao predmet Savremena arhitektura i forma grada, a deceniju je predavao i na Fakultetu umetnosti. Bio je gostujući profesor na postdiplomskim studijama arhitekture i dizajna u Cukubi, u Japanu, vodio je katedru za međunarodne postdiplomske studije arhitekture u Helsinkiju, predavao na postdiplomskim studijama u Rimu, Palermu, Stokholmu, Cirihu, Lisabonu, Melburnu, Montrealu… Utemeljio je Odsek za arhitekturu pri FTN u Novom Sadu, dobio je Tabakovićevu nagradu Vukovu, nagradu ULUPUDS za životno delo…

Bonus video: Ajfelov toranj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar