UK Parobrod Foto: Google maps

Međunarodni skup "Solidarnost: digitalne strategije za kreativnu otpornost" biće održan od 1. do 3. jula u Ustanovi kulture "Parobrod", u organizaciji "Kalčerhab" platforme iz Njujorka, pozorišta "La mama" i beogradskog umetničkog kolektiva "Eho animato".

Čak 35 umetnika iz sedam zemalja učestvovaće tokom tri dana na skupu koji postavlja pitanja – kako je moguće ukrstiti pozorišni i digitalni jezik i kako ojačati solidarnost na globalnoj umetničkoj sceni.

Među učesnicima su direktorka pozorišta „La mama“ Mia Ju i direktor „Kalčerhaba“ Bili Klark, kao i pisci, glumci, performeri, plesači, reditelji, lutkari, vizuelni umetnici, programeri i VR umetnici iz SAD, Evrope i Srbije.

„Radićemo na razvoju forme digitalnog performansa i otkrivanju načina na koje se danas izvođačke umetnosti i nove tehnologije prožimaju. Istraživaćemo u kakvom su odnosu virtuelno i scensko telo, da li je avatar vrsta lutke, kako telo, priča i mediji deluju zajedno“, naveli su organizatori u saopštenju.

Rezultati ove umetničke saradnje biće predstavljeni kroz zajednički performans poslednjeg dana skupa 3. jula sa početkom od 20 sati u „Parobrodu“, u kome će prethodna dva dana beogradska publika moći da pogleda i performanse koje je „Kalčerhab“ producirao u poslednjih godinu dana sa saradnicima širom sveta.