Kragujevac, 29. Internacionalni festival umetnika harmonike, festival klasične muzike, plakat, najava
Foto: Promo

Priznati izvođači klasične muzike iz Ukrajine, Rusije, Moldavije, Danske, Hrvatske i Srbije učestvovaće na 29. Internacionalnom festivalu umetnika harmonike u Kragujevcu, koji se održava od 18. do 24. novembra.

Ova muzička manifestacija spada u red najvećih svetskih festivala koji promovišu klasičnu harmoniku.

Tokom sedam festivalskih dana publici će se predstaviti Kvartet ‘‘AKKO‘‘ (Ukrajina), Artjom Malhasjan (Rusija), Miodrag Đorđević (Srbija), Kiril Rusinov (Rusija), Radu Ratoi (Moldavija/Danska) i Mia Grozdanić (Hrvatska).

PROČITAJTE JOŠ

Ove godine će nastupiti i prva dva doktoranda kragujevačkog Filološko-umetničkog fakulteta (FILUM) sa Katedre za harmoniku.

Na programu će biti najpoznatija dela Čajkovskog, Lista, Rahmanjinova, Baha, Mocarta, Pjacola i drugih značajnih autora klasične muzike, kao i dela savremenih kompozitora iz regiona Davora Bobića iz Hrvatske i Dražena Kosorića iz Sarajeva.

Publika će osim solističkih nastupa imati priliku da vidi i tri orkestra ‘‘Metamorfozis‘‘ iz Beograda, ansambl ‘‘Šlezinger‘‘ iz Kragujevca i Akademski orkestar akordeonista koji će izvoditi klasičnu muziku na harmonici.

Internacionalni festival umetnika harmonike osnovan je 1988. godine, kada je formirana i ‘‘Kragujevačka škola harmonike‘‘. Od tada je na koncertnoj sceni Festivala nastupilo više od dve stotine najprestižnijih izvođača na harmonici, a Kragujevac je postao svetski prepoznatljiv centar koji promoviše klasičnu harmoniku.

Festival umetnika harmonike organizuju Muzički centar Ad Libitum i FILUM, pod pokroviteljstvom grada Kragujevca i Ministarstva kulture i informisanja.

Svi koncerti biće održani u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije od 20 sati, a ulaz je slobodan.

Bonus video

Harmonikaš Željko Đakić na harmoniku postavio terminal za plaćanje karticom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar