Foto: Nikola Đukić/Južne vesti

Performansi Asian Dub Foundationa iz Velike Britanije i kubansko/slovenačkog EuroCubansa, opravdali su uloge hedlajnera, a veče je zaista bilo u duhu džeza.

Trećeg dana festivala publika je uživala u zvucima tradicionalnog, modernog i eksperimentalnog džeza, koji je odzvanjao zidinama niške Tvrđave.

Foto: Nikola Đukić/Južne vesti

Nastupom kvarteta Bojana Cvetkovića zvanično je počeo program na glavnoj bini niškog džez festivala. Varijacijom različitih džez standarda, publika je imala prilike da vidi zbog čega je Cvetković okarakterisan kao jedan od angažovanijih pijanista novije džez generacije.

Usledio je džez kvartet Motel Kaiju iz Italije, koji je kombinacijom modernog i tradicionalnog džeza poslao pozitivne vibracije. Potom je nabinu izašao australijski bend Brekky Boy, koji su spojili instrumentalni i elektronski džez, sa minimalističkim melodijama.

Foto: Nikola Đukić/Južne vesti

U 22.40 usledio je prvi hedlajner večeri, kada je nastupio nekadašnji član Budena Vista Social Club-a Huan de Markos Gonsales zajedno sa bendom EuroCubans, koji predvodi slovenački pekusionista Črta Pšeničina. Publika je još jednom pokazala da kubanska muzika uvek dobro prolazi u Nišu. Njihov nastup razmrdao je posetioce i pripremio ih za sledeće hedlajnere.

Na bini su se pojavili članovi benda Asian Dub Foundation i od starta pokazali da će pružiti veoma energičan nastup, a bend je predstavio neke od svojih najpoznatijih pesama, između ostalih i sa albuma Acces Denied, koji je 2021. godine bio najprodavaniji album u Velikoj Britaniji.

Foto: Nikola Đukić/Južne vesti

Program na glavnoj bini završen je nastupom slovenačkih džez entuzijasta iz Jazz Punt Big Benda.

Na ostalim binama takođe je bilo gužve, gde su posetioci mogli da uživaju u različitim muzičkim žanrovima, mladih i iskusnijih bendova, koje su gromoglasnim aplauzima pozdravljali iz publike.

Bonus video: Dimitrije Vasiljević – Doktor džez klavira

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar