Foto:PA / PA Images / Profimedia

Istorija rokenrola je markirala Pola Makartnija kao čoveka koji je razbio Bitlse. Sada Pol otkriva da je Džon Lenon bio prvi koji je tražio razlaz.

Raspad Bitlsa ostaje najanaliziraniji raskid u istoriji roka: onaj koji je postavio šablon. Kada su se Bitlsi podelili pre više od 50 godina, Pol Makartni, Džon Lenon, Džordž Harison i Ringo Star su otišli svako ​​svojim putem. Makartni je snosio većinu krivice, piše “Gardijan”.

Ali sada Makartni razrešava dilemu zauvek.

Foto:: Avalon.red / Avalon / Profimedia

„Nisam podstakao podelu. To je bio naš Džon“, insistirao je u iskrenom i detaljnom intervjuu koji će biti emitovan kasnije ovog meseca na “BiBiSi 4”.

Podsećajući na ono što vidi kao „najteži period u svom životu“, Makartni, koji sledeće godine slavi 80. rođendan, otkriva da je želeo da grupa nastavi, pogotovo jer su nakon samo osam godina zajedno još uvek stvarali „prilično dobre stvari“.

„Abbey Road, Let It Be, nije loše“, argumentovaće on. „Ovo je bio moj bend, ovo je bio moj posao, ovo je bio moj život, pa sam hteo da se to nastavi.“

Da Lenon nije odustao, muzičko putovanje benda moglo bi biti mnogo duže, slaže se Makartni.

„Moglo je biti. Poenta je zaista bila u tome da je Džon stvarao novi život sa Joko. Džon je oduvek želeo da se otrgne od društva jer ga je, valjda, odgajala tetka Mimi, koja je bila prilično represivna, pa je uvek želeo da se oslobodi.”

Legenda kaže da je Makartni jednostrano rasturio bend 1970. godine kada je na novinarsko pitanje odgovorio tvrdnjom da Bitlesi više ne postoje. Takođe je optužen da je pokvario dinamiku grupe tražeći od advokata da reše njihove sporove. To je teret sa kojim se od tada borio.

„Morao sam da živim s tim jer su ljudi tako videli. Sve što sam mogao da uradim je da kažem ne ”, priznaje on, govoreći uoči objavljivanja knjige pesama za koju se Makartni slaže da je najbliža autobiografiji od svega što je radio.

Makartni je rekao da je Lenon svoju odluku o odlasku opisao kao „prilično uzbudljivu“ i „više kao razvod“. Ostali članovi su, dodaje on, „ostavljeni da pokupe komadiće“.

Bonus video: Ana Ćurčin, nagrada Milan Mladenović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare