Foto: Veljko Lalović/Promo

Sve ovo sa pandemijom koronavirusa zaista previše traje i jako patim za normalnim životom kao i svi drugi. Muzičarima je zbog nemogućnosti nastupa zaista teško, kaže za Nova.rs mlada pevačica i kantautorka Tamara Popović, poznatija po pseudonimu tam.

Popovićeva svojom muzikom pomera granice popa u Srbiji, a zanimljivo umesto muzičke škole ili akademije, završila je onu drugu akademiju – Fakultet dramskih umetnosti, na katedri za produkciju pozorišta, radija i kulture.

Određeno muzičko iskustvo stekla je u horovima, a svoju prvu pesmu napisala je kada joj je bilo 16 godina. Danas publici predstavlja svoju verziju andergraund ili drim popa. Kada stvara najčešće ima osećaj da pesma već postoji, a da je njen zadatak da pronađe oblik u kom ona treba da bude izvedena, a na pitanje kako to da je jedna diplomirana producentkinja sa pozorišne akademije završila u muzici, Tamara Popović kaže za naš sajt da je to, zapravo, bilo vrlo lako:

– Ne bih ja naš fakultet baš tako nazvala. Iako je krenuo od toga, danas je mnogo šire i uči mnogim delatnostima u dramskim umetnostima. Upravo to široko obrazovanje me je privuklo da ga upišem i mnoge stvari koje sam naučila i iskusila tamo koristim u svojoj muzici, kako u organizacionoj i biznis strani, tako i u kreativnoj.

Proteklih godina učestvovala je u organizaciji i promociji nekoliko događaja iz domena teatra, ali se u međuvremenu potpuno posvetila muzici. Pitamo je da li to znači da je definitivno odustala od svoje osnovne vokacije:

– Nisam odustala u potpunosti, samo sam shvatila da ne želim da koristim svoju energiju i kreativnost za tuđe projekte, već da treba da se fokusiram na sopstvene ideje i realizujem ono što mene čini najsrećnijom. Tako je u ovom trenutku barem – priznaje Tamara i dodaje da joj završene studije produkcije i menadžmenta na FDU umnogome pomažu i toj, žanrovski drugačijoj karijeri:

– Rekla bih da su velika prednost jer znam kako da se postavim u mnogim situacijama, jasno mi je zašto je nešto bitno bez previše pitanja i znam da čitam svoje ugovore!

Još kao klinka nacrtala je sebe kao pevačicu koja nastupa na koncertu, a danas kao da polako ostvaruje svoj davnašnji san.

– Taj crtež je bio ilustracija sastava na temu kako vidim sebe kad porastem i napisala sam da želim da prvenstveno budem pevačica koja piše svoje pesme, povremeno glumi i bavi se humanitarnim radom. Pre neki dan smo snimali novi spot i samo sam mislila koliko bi srećna bila mala Tamara koja je bila opsednuta MTV-jem da me vidi danas. Izgleda da se zaista ostvaruje, trudim se da se podsećam na to kada zapne negde usput – kaže mlada pevačica i kantautorka.

Foto:Screenshot/Youtube/tam

I dok se u njenim pesmama osećaju različiti uticaji, svojim singlovima donela je, po oceni mnogih, pravo osveženje na domaćoj muzičkoj sceni, jer je publici ponudila žanr sa kojim se retko ko ovde uhvatio ukoštac:

– Samo radim ono što me inspiriše i ne razmišljam preterano o tome da li neko pravi nešto tako ovde ili ne, mada sve više mladih radi nešto slično zbog čega mi je posebno drago i nadam se da će samo nicati novi umetnici. Nisam fan etiketiranja, ali moja muzika je svakako pop sa primesama drugih žanrova. Međutim, i to varira od pesme do pesme. Teško mi je da nabrojim sve svoje uticaje, jer slušam najrazličitiju muziku od detinjstva pa i sada, od progresivnog metala i alt roka, do repa i popa. Ako bih nekoga istakla ne bi bilo fer prema ostalima, ali generalno me najviše fascinira autentičnost i autorstvo, trenutno možda najviše Abre i Rosalije.

Debi singl „na holdu“ predstavila je pre nešto više od godinu dana, a usledila je pesma „sve dalje“, a obe numere objavljene su uoči razbuktavanja pandemije koronavirusa. Ističe da je sve što se desilo omelo mnoge planove:

– Najviše mi je žao zbog singla „sve dalje“, koji je pravljen da bude klupska stvar, a nije doživeo da ima život u klubovima. S jedne strane pandemija je zaustavila sve, ali sa druge je pokrenula brojne procese u meni koji me danas čine boljom u mnogo aspekata, tako da nije baš sve nužno loše. Međutim, sve ovo previše traje i jako patim za normalnim životom kao i svi drugi. Muzičarima je zbog nemogućnosti nastupa zaista teško. U ovom trenutku zaista ne vidim optimalno rešenje, eventualno privremeno, možda nastupi manjeg obima, uz sve mere opreza – predlaže naša sagovornica.

Ovu, 2021. godinu otvorila je pesmom “brži od svega”, a nedavno je stigao i novi singl „infierno“.

– Ta dva singla i naredni, koji će tek biti objavljen, nastali su u toku prošle godine, ali smo odlučili da ih, uz novu nadu, sa novom energijom izbacimo u ovoj, 2021. Bili smo relativno produktivni, koliko god su okolnosti dozvolile.

Novi singl „infierno“ nedavno je dobio i video spot. Kao inspiracija za video klip nametnula se, kako objašnjava, grčka mitologija, tačnije Persefona, ćerka boga Zevsa:

– Zatočena u podzemlju od strane Hada, ona je zbog gladi pojela zrna nara, a po tamošnjim pravilima, ako pojedeš plod pakla, ne možeš izaći. Stoga je ona deo godine na zemlji (kada sve cveta), a deo u paklu (kada je na zemlji mračno i hladno). Zato se ona često u vizuelnim umetnostima predstavlja uz ovu voćku. Kako mi je ime pesme došlo samo, bez razmišljanja, tako mi je i jedna od prvih asocijacija na pakao bila Persefona i njen dualitet kao kraljice pakla i boginje vegetacije. Persefona je simbol nekog ukradenog, zarobljenog svetla koje, kada je oslobođeno, daje mnogo – ukazuje naša sagovornica.

Nedostatak formalnog muzičkog obrazovanja smatra svojom prednošću, a paradoksalno jedna je od retkih umetnica na domaćoj muzičkoj sceni koja je kompletni autor svoga dela?

– Da, možda je to upravo zbog te slobode koju ne guši forma? Kod umetnosti je najvažniji stvaralački nagon i ljubav prema tome što radite. A sve ostalo se nauči i nadoknadi. Radoznalost je tu još jedan faktor, ali i kopanje po svemu, unutra i spolja – kaže na kraju Tamara Popović tam i najavljuje da uskoro njeni poštovaoci mogu da očekuju novi singl, a na leto i novo EP izdanje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar