Petrijin venas Foto:printscreen/duvan film

Monodrama „Petrijin venac“ po romanu Dragoslava Mihalovića premijerno će biti izvedena večeras na sceni Teatar na Brdu u Beogradu u izvođenju Mirjane Karanović.

„Čovek ti je taka živina – sve zaboravlja. Ne znam kaki bol da ima, najzad će uvek da ga odboluje i da zaboravi. I produži da živi ko da ga i nije zadesilo ništa strašno. Pamti još ponešto od to, nije da je baš sve zaboravio, ali i to nekako kroz maglu, ko da se desilo nekom drugom, ne njemu. Tak‘a je to strvina. Voli da živi, živina“.

Citat Petrije Đorđević iz sela Višnjevice, glavne junakinje kultnog romana Dragoslava Mihailovića, kruži društvenim mrežama kao dokaz popularnosti ovog štiva, koje i dan-danas nadahnjuje pozorišne stvaraoce.

„Petrijin venac“ je treća knjiga Dragoslava Mihailovića objavljena 1975. godine ovenčana „Andrićevom nagradom“. Napisan kosovsko-resavskim dijalektom, roman prati životni put prostodušne Petrije iz malog rudarskog sela u Srbiji, njen život pun nevolja i tragedija, o ljubavi sa tri čoveka koja je volela – Dobrivoja, Ljubišu i Milosava, surovoj patrijarhalnoj sredini ali i sposobnosti da se izbori sa svim teškoćama da preživi. Inspiracija za lik Petrije bila je Milena Stefanović iz rudarskog naselja Ravna reka kod Ćuprije.

Ovo delo bilo je odmah prepoznato kao idealno za monodramu. Godine 1976. godine tako je premijerno izvedeno u Ateljeu 212 a adaptaciju Mihailovićevog teksta i režiju potpisala je Ognjenka Milićević. Petriju je tumačila Snežana Savić.

Petrijin venas Foto:printscreen/duvan film

Najveću popularnost „Petrijin venac“ je doživeo sa istoimenim filmom reditelja Srđan Karanović koji je sa Rajkom Grlićem i Dragoslavom Mihailovićem radio scenario. Petriju je tumačila mlada Mirjana Karanović, tada studentkinja druge godine glume, a odluka je pala nakon brojnih kastinga.

Kako je sam reditelj govorio, nju mu je preporučio Goran Marković i posle tri probna snimanja odlučio je da njoj poveri ulogu iako je Petriju drugačije zamišljao. Bilo je to veliko iznenađenje i za Karanovićevu, kao i za javnost jer su prvi put čuli za njeno ime a dodatno je bilo zanimljivo što ima isto prezime kao reditelj.

Uloga koja je Mirjanu Karanović vinula u zvezde

Bila je to prva uloga Mirjane Karanović i vinula ju je u zvezde. U Puli je nagrađena Zlatnom arenom, najprestižnijim filmskim priznanjem u tadašnjoj Jugoslaviji, a isto priznanje za najbolji film osvojio je i „Petrijin venac“. U međuvremenu, Mirjana Karanović je postala jedna od najnagrađivanijih naših glumica na domaćim i međunarodnim festivalima, a ovo ostvarenje je ušlo na listu listu 100 srpskih igranih filmova koji spadaju u kulturno dobro od velikog značaja, koju je ustanovila Jugoslovenska kinoteka.

„Petrijin venac“ je nastavio život kao monodrama na mnogim pozorišnim scenama. Pre tri godine reditelj Boban Skerlić, u dramatizaciji Mile Mašović-Nikolić, postavio je ovaj roman kao ansambl predstavu u Ateljeu 212. Glavnu junakinju tumače tri glumice – Petriju iz mlađih dana igra Marta Bjelica, Petriju u gradu tumači Jovana Gavrilović, a Petriju kao udovicu oživela je Milica Mihailović ćerka pisca Dragoslava Mihailovića. Predstava je osvojila brojna priznanja među kojima i četiri Sterijine nagrade.

– „Petrijin venac“ je roman koji se do srži bavi temom ljubavi, snagom duha, preobražajem bola i patnje. Mi smo se svi okupili oko te čudesne žene Petrije, uzbuđeni, sluđeni i nadahnuti da ispričamo ovu vanvremensku priču. Dosadašnje iskustvo me je naučilo da je upravo to najbolji put. Onda sve ostalo nastaje sa lakoćom – rekla je za „Novu“ Jovana Gavrilović, nakon što je za ulogu Petrije gradske, posle Sterijiine nagrade, dobila priznanje „Miloš Žutić“ za najbolje glumačko ostvarenje u 2019. godini po odluci Udruženja dramskih umetnika Srbije.

Mira kao Petrija posle četiri decenije

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Petrija nastavlja svoj život u Ateljeu 212. A na sceni Teatra na Brdu. Posle četiri decenije ponovo će je tumačiti Mirjana Karanović koju je Petrija proslavila i koja je Petriju proslavila.

Prošle godine je uradila audio-knjigu „Petrijin venac“ i to je, kako je rekla, bilo presudno da uradi i monodramu. Posebno zato, što po sopstvenom priznanju, bila je mnogo mlada kada ju je igrala na filmu i iako joj je uloga legla, nije razumela Petriju kao što je to sada u zrelim godinama. Takođe, izazov joj je da bude sama ispred gledalaca i zato je tekst adaptirala sa rediteljkom Janom Maričić.

Bonus video: Mirjana Karanović: Šta da očekujemo od „Petrije“ 40 godina posle filmske premijere

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar