Foto: Shutterstock

Bioskopi širom sveta obeležavaju 19. januara Svetski dan kokica, omiljene grickalice koje je Kolumbo Evropljanima predstavio krajem 15. veka, a neka indijanska plemena su ih smatrala čuvarima duhova.

Bioskop Arena Cineplex obeležiće ovaj dan tako što će svaki posetilac uz kupljenu ulaznicu dobiti i male kokice na poklon, a inspirisani pričom o istoriji kokica, obradovaće publiku i van bioskopa uz prigodne kostime nekih od istorijskih ličnosti.

Postoji dokaz da su ljudi od pamtiveka uživali u kokicama – 1948. godine u jednoj pećini u Novom Meksiku otkrivena su „iskokana“ zrna kukuruza stara čak 5.000 godina. Navodno, prema nekim saznanjima, Indijanci Wampanoag prvi su doneli kokice kolonistima za prvi Dan zahvalnosti u Americi, a veruje se da je Kristofer Kolumbo Evropljanima predstavio kokice krajem 15. veka. Prve kokice su pravljene baš onako kako ih danas spremamo u kući, negde oko 1880. godine, a prvu mašinu za pravljenje kokica izumeo je Čarls Kretors, u Čikagu, 1885. godine.

Repertoar Arene pruža raznovrsnu ponudu filmova među kojima su „Zlatni dečko“, „Vrisak“, „Spajdermen: Put bez povratka“, „Kliford: Veliki crveni pas“, „Pčelica Maja 3: Zlatno jaje“, „Vuk i lav“ i mnogi drugi.

Zanimljivosti o kokicama:

– Kokice su prvo bile zabranjene u bioskopima. Kada su ulični prodavci nudili kokice ispred bioskopa, vlasnici bioskopa su prvo bili ljuti jer su smatrali da će kokice ljudima odvraćati pažnju od filma.

– Veruje se da je pleme Indijanaca Vampanoag upoznalo kolonizatore Amerike sa kokicama.

–  Indijanska plemena su posebno volela kokice, neka su čak od njih pravila ukrase za glavu i stavljali ih u supe, dok su druga plemena smatrala da se u svakom zrnu kukuruza za kokice nalazi duh koji inače ne maltretira ljude, ali ako se njegov dom, zrno kukuruza, previše zagreje, duh postaje sve ljući i ljući dok na kraju ne iskoči kao – kokica.

Foto: Shutterstock

– Kristifor Kolumbo je doneo kokice u Evropu krajem 15. veka.

– Prvu mašinu za pravljenje kokica na veliko izmislio je Čarls Kretors u Čikagu davne 1885. godine. Firma koju je osnovao radi i danas i još uvek proizvodi mašine za pravljenje kokica.

Bonus video: Premijera filma „Zlatni dečko“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar