Predstava Living room Foto: BITEF/Dragana Udovičić

Predstavom „Living Room“ nemačkog reditelja Ersana Montaga, večeras se u 20 časova u okviru prologa, otvara 54. i 55. izdanje Bitef-a na sceni BDP-a. Glavni lik u predstavi, opersku pevačicu Katarinu Malković iz Beograda, glumi Vesna Čipčić. Zbog epidemiološke situacije, za sada su otkazane dve predstave glavnog programa - "Pluća" mladog slovenačkog autora Žige Divjaka i "Neprijatelj naroda" Tomasa Ostermajera, berlinskog teatra Šaubine.

„Living Room“ je autorski projekat gosta iz Nemačke Ersana Montaga, jednog od najperspektivnijih mladih stvaralaca nemačke i evropske scene. Ova predstava je drugi deo njegovog istoimenog projekta, započetog prošle godine u belgijskom teatru NTGent.

„Moja međunarodna karijera započela je na 51. Bitefu pre dve godine, tako da s Beogradom imam posebnu vezu i drago mi je što sam ponovo tu“, izjavio je Ersan Montag.

Ersan Mondtag, Foto: FRANK RUMPENHORST / AFP / Profimedia

Život glavne junakinje Katarine Malković (Vesna Čipčić) pratimo početkom 80-ih godina prošlog veka, kada je bio ispunjen nadama u porodičnu sreću i karijeru, a onda je srećemo nakon 40 godina, na dan kada odlazi u penziju, i dalje u istom stanu, ali sada sama i tužna. Mladu Katarinu igra Iva Ilinčić (u alternaciji sa Anjom Alač). U ansamblu su i Ljubomir Bulajić i Aleksandar Jovanović.

Već viđena predstava “Cement Beograd” prema drami Hajnera Milera, u režiji slovenačkog umetnika Sebastijana Horvata, trostrukog laureata nagrada na Bitefu, na repertoaru je 14. septembra takođe na sceni BDP.

Bitef će 15. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu svečano otvoriti velika srpska glumica, Svetlana Bojković, uoči predstave “Tragovi” slavnog belgijskog koreografa Vima Vandekejbusa i njegove trupe Ultima vez.

Zbog epidemiološke situacije za sada su otkazane dve predstave glavnog programa 54/55. Bitefa – “Pluća” mladog slovenačkog autora Žige Divjaka i „Neprijatelj naroda“ Tomasa Ostermajera, berlinskog teatra Šaubine.

Selekcija obuhvata i predstave: „Klimatski plesovi“ u koreografiji Amande Pinje (17. septembar, Teatar na Brdu), kao i „Farm Fatale“ Filipa Kena (18. i 19. septembar, Pozorište na Terazijama) i „Neprijatelj naroda“ reditelja Tomasa Ostermajera (19. septembar, Narodno pozorište).Takođe, pred publikom će biti izvedene i predstave „Kasper“ u režiji Miloša Lolića (20. septembar Jugoslovensko dramsko pozorište), „Future Fortune“ Dragane Bulut (21. i 22. septembar, Bitef teatar), koreografski komad „Opčinio sam te“ Ehsana Hemata (21. i 22. septembra, Atelje 212).

U glavnoj selekciji dvostrukog Bitefa našli su se i „Kao da kraj nije sasvim blizu“ reditelja Nikole Zavišića (23, 24, 25. septembar, Bitef teatar) i „Konferencija odsutnih“ trojice autora – Štefana Kegija, Danijela Vecela i Helgarda Hauga (23 i 24. septembar, Narodno pozorište).

Hrvatski reditelj Bobo Jelčić, koji je postavio hit predstavu “Zašto je poludio gospodin R?” u JDP-u, dolazi sa online komadom “Višnjik u višnjiku” prema kultnoj drami Antona Pavloviča Čehova, a koja će biti prikazana preko ZooM aplikacije.

Odluku o najboljim među 13 predstava glavnog programa doneće međunarodni, i to isključivo ženski žiri, čija je predsednica Šermin Langhof, umetnička direktorka pozorišta “Maksim Gorki” iz Berlina, a članice: kritičarka i profesorka Lucia van Heteren (Holandija), teatrološkinja i profesorka Agata Juniku (Hrvatska), kritičarka i novinarka Sesilija Đurberg (Švedska) i rediteljka Jovana Tomić (Srbija).

Program Bitefa, čije je 54. izdanje odloženo 2020. godine zbog pandemije, biće realizovan uz poštovanje svih mera zaštite od korona virusa. Broj ulaznica koji je pušten u prodaju je usklađen sa aktuelnom epidemijskom situacijom i važećim merama zaštite.

Karte za predstojeći Bitef prodaju se onlajn preko sajta festivala, a moći će da se kupe i na blagajni Bitefa, u Kombank dvorani tokom trajanja festivala od 13 do 15 časova.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar