Foto: Foto:Promo/Narodno pozorište, Marijana Janković/Narodno Pozorište, Boško Đorđević/Promo, Dragana Udovičić

Očekuje nas zanimljiva pozorišna jesen, na beogradskim scenama gledaćemo komade u režiji Lenke Udovički, Juga Đorđevića, Nikite Milivojevića, Miloša Lolića, Harisa Pašovića, Ivice Buljana... A ono što svi s nestrpljenjem iščekuju je premijera predstave “Deca” Milene Marković, autorski projekat Irene Popović Dragović.

Nacionalni teatar novu sezonu počinje u oktobru, ali predstave Narodnog pozorišta u Beogradu igraju se i tokom ovog meseca na festivalima. Tako će komad „Sitnice koje život znače“, po tekstu jednog od najpopularnijih italijanskih pisaca današnjice Lorenca Maronea, u dramatizaciji Đorđa Kosića i režiji Andreja Nosova, biti odigran večeras u Novosadskom pozorištu – Űjvideki Szinhaz, u okviru 9. Pozorišnog festivala „Novi tvrđava teatar“.

predstava „Sitnice koje život znače“ Foto:Promo/Narodno pozorište

– Takođe, u okviru četvrtog Prajd pozorišnog festivala, 12. septembra na Velikoj sceni održaće se predstava “Léche mon cœur“ (“Liži mi srce“) koju je 2016. napisao Yann Verburgh, a režirala Julie Crantelle. Ova drama kroz nekoliko temeljno dokumentovanih priča prikazuje diskriminatorni, nasilni i smrtni ishod homofobije. Komad na uverljiv i poetičan način dočarava sudbine onih kojih su drugi i drugačiji, pri tom progovarajući o globalnom fenomenu homofobije i apsurdu društva koji počiva na međusobnom nerazumevanju i neprihvatanju – rekao nam je Svetislav Bule Goncić, v. d. direktor nacionalnot teatra.

U okviru glavnog programa 56. BITEF-a, 23. septembra, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, biće izvedena predstava “(Nije) kraj sveta“ Krisa Buša u režiji Kejti Mičel i produkciji Šaubine, Berlin, Nemačka.

Do 2. oktobra, kako je istakao, u okviru ovog festivala biće održan godišnji plenarni sastanak / kongres IETM-a, jedne od najstarijih i najvećih međunarodnih mreža za izvođačke umetnosti, koji će okupiti više od 500 eminentnih umetnika i profesionalaca iz celog sveta i predstavlja produkcijski najobimniji međunarodni skup u regionu. Pored stručnih programa, gostima će biti prikazan presek najreprezentativnijih srpskih predstava (showcase) nastalih u prethodnoj sezoni u cilju razvoja međunarodne promocije savremenog pozorišnog stvaralaštva.

Predstava Uspavanka za Aleksiju Rajčića Foto: Marijana Janković/Narodno Pozorište

– Među njima je i predstava Narodnog pozorišta u Beogradu „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“, po tekstu Đorđa Kosića i u režiji Juga Đorđevića, koja je premijerno izvedena 30. aprila ove godine na Sceni „Raša Plaović“ a naslovnu ulogu tumači Vanja Ejdus – naglasio je Goncić i dodao da će pozorištima biti pružena prilika da razvijaju svoje delovanje na međunarodnom planu, a gostima da mapiraju scenu izvođačkih umetnosti u Srbiji i unaprede njenu vidljivost u međunarodnim okvirima.

U toku septembra održavaju se probe obnove opere Petra Konjovića “Koštana”, koja je prema istoimenoj dramskoj priči Bore Stankovića, pod dirgentskom upravom Ane Zorane Brajović, i u režiji Juga Radivojevića, bila premijerno izvedena 14. juna 2019. godine.

A ono što svi s nestrpljenjem u oktobru iščekuju jeste premijera predstave “Deca” Milene Marković, autorski projekat Irene Popović Dragović. U ovoj kamernoj operi igraju Danijela Mihailović, Dragana Varagić, Suzana Lukić, Predrag Miletić, Miona Marković, Teodora Sparavalo…

Milena Marković, Deca Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Posebno će, kako nam je napomenuto, biti najavljen program povodom velikog jubileja – 100 godina Baleta.

Atelje 212 nakon izuzetno uspešne sezone nastavlja rad sa velikim ambicijama.

– Planirano je sedam premijera, a u pitanju su komadi savremenih domaćih i stranih dramskih pisaca – napomenuo je upravnik Novica Antić.

Sezonu otvaraju 15. septembra premijerom predstave „Drama o kraju sveta“ po tekstu Olge Dimitrijević, koja potpisuje i režiju. Ovaj komad se bavi pitanjima pobune, ekologije, feminizma, a pretpremijeru je imao u Botaničkoj bašti u okviru BELEF-a. U glumačkoj podeli su Marta Bjelica, Dragana Đukić, Jelena Ilić, Mihaela Stamenković, Ana Ćurčin i Milena Jančurić.

„Drama o kraju sveta“ Foto: Boško Đorđević/Promo

– Nastavljamo ove nedelje probe predstave „Čista kuća“ Sare Rul, koju kritičari nazivaju „američki Jonesko“, čije drame do sada nisu nikada izvođene kod nas. Predstavu režira Andrea Pejić, a igraju Hana Selimović, Radmila Tomović, Dragana Đukić, Vladislav Mihailović i studentkinja glume FDU Natalija Stepanović. Premijera je planirana za sredinu oktobra – kazao je Antić.

Danas su, kako smo objavili, počele probe predstave „Kao i sve slobodne djevojke“ Tanje Šljivar, premijerno izvedene u Dojčes teatru, koja se potom izvodila širom Evrope i regiona. Rediteljka je Selna Spahić, gošća iz Sarajevaa premijerea je zakazana za 21. oktobar.

Iz Beogradskog dramskog pozorišta bili su vrlo taksativni u odgovoru na naše pitanje. Sutra kreću u novu sezonu sa premijerom Tenesija Vilijamsa „Tramvaj zvani želja“ u režiji Lenke Udovički a već 9. septembra očekuje nas prvo izvođenje Molijerovog „Mizantropa“ reditelja Juga Đorđevića. Krajem meseca, tačnije 24. septembra publika će moći da pogleda i premijeru Šekspirovog „Magbeta“ u režiji Nikite Milivojevića koji je praizvedbu imao ovog leta na festivalu „Grad-teatar“ Budva.

Magbet Foto: Dragana Udovičić

I oktobar će u BDP, kako su javili iz pres službe, biti vruć pošto se očekuje Danteova „Božanstvena komedija“ jednog od najuglednijih evropskih reditelja Franka Kastorfa.

Do kraja sezone očekuju nas novembarske premijere „Yankee Rose“ Slobodana Obradovića u režiji Miloša Lolića, potom „Halverova noć“ Ingmara Vilkvista (alijas Jaroslava Svijeršća). U decembru su zakazane dve premijere „Tri sestre i galeb“ po Čehovu u režiji Harisa Pašovića i „Idiot“ Fjodora Mihailoviča Dostojevskog reditelja Ivice Buljana.

Tokom sezone biće održani festivali „Naši dani“, RUTA festival i Cement fest, a predstave ovog teatra imaju zakazana gostovanja među kojima je YU turneja komada „Let iznad kukavičjeg gnezda“.

Milan Marić Foto:Sarajevo Film Festival, 2022 (C) Obala Art Centar

Jugoslovensko dramsko pozorište za sada je najavilo da će 17. septembra premijerno prikazati Sofoklovu predstavu „Edip“, koju režira nagrađivani slovenački reditelj Vito Taufer, a ostale novitete tek će otkriti kada za to dođe vreme.

U tragediji o sinu tebanskog kralja Laja i Jokaste, kome su prorekli da će ubiti oca i oženiti se majkom, u naslovnoj ulozi pojavljuje se Milan Marić a u predstavi igraju i Nataša Ninković, Srđan Timarov, Bojan Dimitrijević, Aleksandar Đurica, Miloš Samolov, Nebojša Ljubišić, Zoran Cvijanović i Joakim Tasić.

Sofokle, jedan od trojice klasika grčke tragedije (pored Eshila i Euripida), napisao je više od 130 dela od kojih je sačuvano svega nekoliko a najpoznatija je bila tragedija “Kralj Edip” za koju Aristotel u delu „O pesničkoj umetnosti” navodi da je reč o savršenom modelu tragedije.

Predstava Knjiga o Milutinu
Predstava Knjiga o Milutinu, glumac Nenad Jezdić Foto:Nikola Vukelić

Zvezdara teatar septembar planira da provede na turneji sa predstavom „Knjiga o Milutinu“ koja je pobudila veliko interesovanje publike u Beogradu, ali i širom zemlje i regiona. Zasnovana na romanu Danka Popovića, u režiji Egona Savina, Milutina Ostojića maestralno igra Nenad Jezdić. Publika stojećim, višeminutnim aplauzom i ovacijama pozdravlja svako izvođenje… Predstavu će tokom septembra moći da vidi publika u Nikšiću, Budvi, Herceg Novom, Gornjem Milanovcu, Zaječaru, Jošaničkoj Banji i Čupriji.

– Tradicionalno, novu sezonu počinjemo 8. oktobra na dan pozorišta. Repertoar će biti poznat krajem septembra kao i koje će predstave premijerno biti izvedene tokom ove sezone – podsetili su iz ovog teatra.

Bonus video: Sloboda MIćalović o predstavi „Alisa u zemlji strahova“ 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar