Probe predstave "Kao i sve slobodne djevojke" Atelje 212 Foto: Anđa Brstina

U kultnom beogradskom teatru, danas su počele probe kamada “Kao i sve slobodne djevojke“ Tanje Šljivar, u režiji Selme Spahić, čija je premijera zakazana za 21. oktobar 2022. godine na Velikoj sceni "Mira Trailović", saopštili su iz ovog pozorišta.

Predstava istražuje društveni fenomen kada je sedam trinaestogodišnjih devojčica zatrudnelo na školskoj ekskurziji. Autorka daje glas ženskim, mladim subjektima kojima je govor u javnom prostoru onemogućen, a njihova iskustva su neretko interpretirana i obrađana sa ideoloških stanovišta sveta odraslih koji na njih ne gleda kao na ravnopravne društvene subjekte.

Reč je, kako se navodi, o tekstu koji razotkriva diskriminatorne odnose spram ženske, devojačke, maloletničke seksualnosti, njihovih doživljaja sveta, tradicionalnih vrednosti i starih društvenih tekovina u kojima žive i odrastaju, a koje svojim delovanjem preispituju.

Ovo je prvi komad Selme Spahić, jedne od najuspešnijih rediteljki iz regiona, u Ateljeu 212, koja drugi put režira tekst Tanje Šljivar, nakon što je uspešno postavila na scenu „Grebanje ili kako se ubila moja baka”.

Selma Spahić i Novica Antić, upravnik Atelje 212 uooči probe predstave „Kao i sve slobodne djevojke“ Atelje 212
Foto: Anđa Brstina

Posle „Pošto pašteta” i “Režim ljubavi”, Šljivar je ovo treća predstava koja će imati prvo domaće izvođenje u pozorištu Atelje 212. Komad “Kao i sve slobodne djevojke“ praizvedbu je imao u Dojčes Teatru u Berlinu a, između ostalog, javno je čitan i izvođen u Čikagu, Hrvatskoj, Austriji, Italiji…

U glumačkoj podeli su Ana Mandić, Milica Mihajlović, Marta Bjelica, Jelena Stupljanin, Ermin Bravo i Marko Grabež.

Autorski tim čine dramaturg Dimitrije Kokanov, scenografkinja Zorana Petrov, kostimografkinja Selena Orb, kompozitor Draško Adžić, koreografkinja Ana Dubljević, korepetitorka Ana Ćosić i saradnik za scenski govor Dejan Sredojević.

Ovo će biti treća premijera u sezoni 2022/2023. u Ateljeu 212, nakon “Drame o kraju sveta” Olge Dimitrijević, te “Čiste kuće” Sare Rul u režiji Andreje Pjević.

Bonus video: Aplauz Ateljeu 212 na „Marulićevim danima“ u Splitu