Frank Kastorf. Foto: Astapkovich Vladimir / TASS / Profimedia

Danas u 12 časova u Beogradskom dramskom pozorištu medijima će se obratiti “najveći reditelj današnjice koji će prvi put režirati van Zapadne Evrope, najavili su iz ovog teatra koji su zbog ugovora njegovo ime držali u tajnosti.

Nije bilo teško pogoditi da je reč o slavnom nemačkom reditelju Franku Kastorfu sa kojim je naš scenograf Aleksandar Denić, saradnik BDP, sarađivao za kompletan operski ciklus „Prsten Nibelunga“ povodom 200 godina od rođenja Riharda Vagnera.

Frank Kastorf (70) prvi put je zvanično gostovao u srpskoj prestonici 2008. kada je kao direktor Volksbuehne iz Berlina posadio drvo jasena u parku preko puta Narodnog pozorišta u ime prijateljstva. Tadašnji direktor Drame nacionalnog teatra Kokan Mladenović, najavio je koprodukciju s nemačkim umetnikom, predstavu „Poslednji dani čovečanstva“ Karla Krausa.

Slika iz predstave „U Moskvu! U Moskvu!“ Foto: EPA/STR

Tri godine kasnije na 45. Bitefu u nacionalnom teatru je odigrana njegova predstava „U Moskvu! U Moskvu!“, komad koji je iskombinovao Čehovljevom dramom „Tri sestre“ i novelom „Seljaci“.

Kastorf važi za strastvenog kritičara savremenog društva, osvedočenog levičara koji oštro kritikuje bivši komunistički kao i novi svetski poredak u vidu neoliberalnog kapitalizma.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar