Čizkejk recept
Foto: Profimedia.rs

Čizkejk se toliko uvukao u naše menije u restoranima, pa i u kućama da ga već smatramo poznatim, čak i već pomalo dosadnim kolačem. Ali otkud to da toliko volimo poslaticu od sira? Možda odgovor leži u činjenici da smo i u davna vremena imali jedan specijalitet verovatno sličnog ukusa, a svakako suštinski istog sastava. Srpski tradicionalni čizkejk nosio je ime sirci.

Kuvar „Srpska tradicionalna jela i pića” iz 1908. kao poslasticu za decu prikazuje i jedan zanimljiv vid kolačića koji se naziva: sirci. Prave se od podsirenog oceđenog nekuvanog mleka od koga se formiraju grudvice, a koje se zatim dokuvaju u toploj surutki dok ne požute. Onda se čuvaju za decu i daju na Ivandan, a u nekim krajevima se nose komšiluku.

Mi danas možemo o tome da govorimo i kao o primeru skromnog života u kome su se deca sladila grudvicama od sira, a ne kinder jajima, keksom, napolitankama. Pa ipak, ovaj tradicionalni dečiji dezert zvuči intrigantno, zanimljivo, i neodoljivo asocira na čizkejk. Možda je konzumiranje ovakvih mlečnih slatkiša ušlo u naš DNK pa smo u čizkejku prepouznali potomka te omiljene poslastice na kakvu su naši organizmi i navikli.

I da napomenemo da su sirci bili nešto kvalitetno i zdravo – proteinska bomba. Naša kuhinja inače bazirana na onome što raste na našem podneblju, i što daju domaće životinje zapravo je omogućavala dobar balans svih potrebnih nutritijenata – da ne pominjemo da je sve to u prošlosti bilo organsko. Ali domišljatost da se od ograničenog broja proizvoda stvore zanimljiva jela, pa od mleka, odnosno sira i ti deci omiljeni sirci, svedoči o dobrim kulinarskim sposobnostima, ali i o kreativnosti pretežno žena iz naroda.

Postoji priča da čizkejk, ili nešto njemu slično potiče iz drevne Atine kada je služen sportistima na prvim Olimpijskim igrama 776 pre nove ere. Od kada datiraju naši sirci nije poznato. Ne možemo se takmičiti sa Grcima, ali svakako, previše je to vekova naslađivanja čizkejkom. Možda da donesemo na svetske menije nov, zdrav kolač – srpske sirce. Uostalom, i pomenuti čizkejk, i tiramisu su već demode, a i trileće će nam uskoro dosaditi. Sirci – zvuči egzotično…

Bonus video: Premijera Zelene Čoje Montenegra

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare