Srpska narodna jela i pića kuvar
Foto: Nemanja Jovanović

Pasulj, sarme, gibanica, baklave – kao da se zaista u našim kuhinjama i među omiljenim jelima nije ništa promenilo od 1908. kada je izdat etnografski zbornik „Srpska narodna jela i pića“, intrigantni kuvar koji otkriva i mnoge crte našeg mentaliteta.

U pitanju je deseta knjiga Srpskog etnografskog zbornika koju je uredio Dr Jovan Erdeljanović, a recepte su sakupili Stanoje Mijatovič i Luka Grđić Bjelokosić. Sve to pod okriljem Srpske kraljevske akademije. Sada je ovo delo i digitalizovano pa samim tim dostupno mnogo širem krugu javnosti.

Srpska narodna jela i pića kuvar
Foto: Srpski etnografski zbornik/Promo

Stanoje Mijatović je, pored ovog istraživačkog angažmana, poznat i kao najvredniji sakupljač priča o Svetom Savi, dok je Luka Grđić Bjelokosić autor još jednog važnog etnografskog dela: Iz naroda i u narodu, pa ne iznenađuje da su ovakva dva proučavaoca narodnih običaja iznedrila kuvar koji je mnogo više od onoga što ta reč obično znači. Recepti i objašnjenja kada se i kako nešto priprema raspoređeni su najpre u dve grupe – Srpska jela u Levču i Temniću i Srpska narodna jela u Bosni i Hercegovini, a zatim se dele na slana i slatka, posna i mrsna.

Ljubitelji tradicije pronaći će ovde mnogo zainimljivosti, domaćice korisne uputnice, gastronomi nove ideje u čemu da uživaju, a svi će se posebno nasmejati zanimljivim sličicama o običajima, bajanju, izrekama – koji prikazuju naš mentalitet. A i to se nije puno promenilo. Uvek se pravi više jela da bude i za goste. Za praznike se ne štedi. Za neke recepte potrebno je nešto pozajmiti iz komšiluka, neka jela prave neudate devojke, neka jedu samo deca. I tu je mnogo toga sličnog.U odeljku gde su opisana ponašanja za stolom i verovanja nailazimo na iste one izreke sa kojima su mnogi od nas odrasli:

„Ne grebi šerpu, padaće ti kiša na svadbi.“, „Ako hleb padne na pod, poljubi ga, greh je…“, „Ne proteži se za stolom jelo će ti se dati kučetu.“

Srpska narodna jela i pića kuvar
Foto: Nemanja Jovanović

Pravila ponašanja vezana su uglavnom za higijenu – pranje ruku pre jela. Dok je kod muslimana u Bosni obavezno korišćenje velikog čaršafa koji omogućava da se oni koji jedu ne isprljaju itd.

Spominju se i običaji vezani za predskazivanje budućnosti – gledanje u plećku ali životinje koja ne sme biti kupljena već odgojena na tom imanju – onda domaćini gledaju da vide šta ih čeka – napredak, prinova, smrt, povratak nekoga izdaleka.

Interesantno je i da se od servisa spominje samo kašika, pa je izgleda običaj da se jede nešto „na kašiku“ zapravo posledica toga da se samo kašika i koristila, dok su se neka suva jela jela rukama.

Srpska narodna jela i pića kuvar
Foto: Nemanja Jovanović

Ali da ne zaboravimo i na piće – autori najvažnije mesto daju rakiji i vinu koje svi prave u domaćinstvima. Oni koji prave najbolju rakiju su ponosni, čak se i sa slavlja nosi uglavnom utisak kako se pilo, a ne kako se jelo.

I u sred hiper popularnosti kulinarskih kanala u koje očarani gledamo dok ne ogladnimo, i u čijim emisijama domaćice pronalaze greške (otkud rukola u tom i tom jelu…), uz ovaj digitalizovani kuvar javlja se prilika da se konačno proveri kako zapravo po tradiciji izgledaju određeni specijaliteti, kako se prave, i možemo li zaista reći da su naši. Možda je ovaj kuvar povod da se konačno naša jela patentiraju i tako odbrani i sačuva jedan deo naše kulturne baštine.

Bonus video: 20 godina zabeleženo fotografijama

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare