Promocija knjige “Spasi mačku” Blejka Snajdera u izdanju Filmskog centra Srbije Foto:Promo

Promocija knjige "Spasi mačku" scenariste Blejka Snajdera, u izdanju Filmskog centra Srbije, biće održana u Artget Galeriji Kulturnog centra Beograda, u sredu, 21. decembra u 18 časova.

O knjizi će govoriti Anja Ilić, direktorka Audio-vizuelnog centra Republike Srpske; Saša Radojević, filmski reditelj, scenarista, urednik na RTS; Boris Grgurević, scenarista, i Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije i filmski reditelj.

„Čemu još jedna knjiga o scenariju?“, pita se Blejk Snajder u uvodu knjige „Spasi mačku“. Autor ide tragom Sida Filda. Bavi se važnošću žanrova i klasifikovanjem filmova, sastavnih elemenata filma, prilagođavanjem glavnog junaka opštoj zamisli filma… Kako je to u predgovoru sjajno primetila Šila Henahen Tejlor, Snajder maestralno operacionalizuje osnove pravljenja filma: zaplet, strukturu , kasting, marketing, … i čini da njegova knjiga “bude svima dostupna, a i kako bi se ove njegove ideje sprovele u praksi”.

Blejk Snajder (1957- 2009) je započeo karijeru scenariste na Diznijevoj TV seriji Kids Incorporated, za koju je napisao 13 epizoda, a onda se potpuno okrenuo pisanju scenarija bez prethodnog naručioca. Velikim studijima je prodao mnogo originalnih scenarija i pičeva, a jedan od njih i Stivenu Spilbergu. To ga je uvrstilo među najuspešnije spec scenariste u Holivudu. Producirao je dva filma. Sarađivao je s Univerzalom, Diznijem , Foks Femili TV…

Bonus video: Premijera filma „Nebesa“ Srđana Dragojevića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar