Luis Garsija Berlanga na snimanju filma Momak na vidiku. Foto: Fimoteca Española
Luis Garsija Berlanga na snimanju filma Momak na vidiku. Foto: Fimoteca Española/Institut Servantes

Pet filmskih ostvarenja koje je domaća publika mogla premijerno da pogleda na ovogodišnjem "Španskom metru" biće dostupno za besplatno gledanje na zvaničnom sajtu festivala od sutra do 6. juna, saopšteno je iz Instituta Servantes u Beogradu.

Filmovi koji će biti dostupni su: „Ane“, „Nevidljive“, „Osveta žena“, „Havijerova strast“ i „Umetnici i revolucija“.

Baskijsko ostvarenje „Ane“ donosi priču o odnosu majke i ćerke, o njihovim udaljenim, a ipak isprepletanim svetovima. Za ovaj film je reditelj i scenarista David Peres Sanjudo nagrađen priznanjem „Goja“ za najbolji adaptirani scenario, a glumica Patrisija Lopes Arnais „Gojom“ za najbolju žensku ulogu.

Film „Nevidljive“ na iskren, emotivan i duhovit način dočarava živote žena u pedesetim godinama – radnja prati tri prijateljice koje su odlučile da jednom nedeljno šetaju zajedno, a ta aktivnost dodatno će ih zbližiti.

Čileanski film „Osveta žena“ prati Matilde, koja je na samrti, i njene tri ćerke koje žive zajedno na jednoj hacijendi. Matilde priznaje seoskom svešteniku da je pre 40 godina ubila svog muža i sahranila ga u garaži, gde je već bio leš nepoznate osobe – s ovim priznanjem klupko porodičnih tajni počinje da se odmotava.

Film „Havijerova strast“ publiku upoznaje s čuvenim peruanskim pesnikom Havijerom Erodom, prateći poslednje godine njegovog života, od početka studija do njegove nasilne smrti u 21. godini nakon što je 1963. godine pokušao da započne gerilski rat u šumama Perua.

Ostvarenje „Umetnici i revolucija“ vodi nas u Meksiko s početka prošlog veka, kada tadašnji predsednik Alvaro Obregon, naklonjen intelektualcima, započinje jednu od najznačajnijih bitaka iz oblasti kulture u istoriji Meksika.

„Španski metar“, 13. po redu, otvoren je 20. maja u Jugoslovenskoj kinoteci ciklusom kultnih filmova reditelja Luisa Garsije Berlange na stogodišnjicu njegovog rođenja, a sledili su ga ciklusi „Savremeni film“ i „Vetrovi Afrike – Treći koren“ u Dvorani KC Beograda i Domu omladine.

Odabir filmova biće prikazan i novosadskoj publici od 3. do 6. juna u KC Novog Sada.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar