Foto: Srđan Doroški/Promo

Premijera predstave "Golmanov strah od penala“ nobeolovca Petera Handkea, u režiji Ane Đorđević, biće izvedena u četvrtak 4. septembra u Kreativnom distriktu u Novom Sadu, saopštili su iz Srpskog narodnog pozorišta.

Nova predstava Drame Srpskog narodnog pozorišta biće izvedena u okviru otvaranja Kaledioskopa kulture, i označava početak sezone za Dramu srpskog narodnog pozorišta.

Foto: Srđan Doroški/Promo

Najavljujući predstavu, rediteljka Ana Đorđević kaže da je „čovekov jedini izlaz iz stanja prestravljenosti prazninom upravo ono čega se najviše boji – neuspeh. Što je čovek uspešniji, to mu je teže, jer se spoljni znakovi uspeha ne podudaraju s njegovim osećanjem života. To izaziva neurozu – anksioznost“.

„Najznačajniji i najbolniji apsurdni rituali proste svakodnevice nalaze se u ljubavnom životu i karijeri. Uspeh, ostvarenost u njima, ljubavnom životu i karijeri, ne otklanja njihovu apsurdnost“, ona je naglašava – dodaje rediteljka.

U predstavi igraju Marko Marković, Milovan Filipović, Bojana Milanović, Sanja Ristić Krajnov, Nikolina Spasić, Bojana Tušup, Marko Savković, Tanja Pjevac, Višnja Obradović, Peđa Marjanović, Mia Simonović i Mina Pavlica.

Marko Marković koji tumači glavnu ulogu – Jozefa Bloha, kaže da je upravo angst (strah) originalno i najtačnije objašnjenje Handkeovog romana.

„Zatvoren, hermetički utučen, ne pušta čitaoca na miru. Poslednjih dvadeset strana čitao sam naglas – eto najlepšeg opisa straha. O strahu pričamo, igramo, mi pokušavamo da izađemo iz njega, ali što kaže veliki pesnik: pustite me, kumim vas bogom, ne mogu više da gledam nebo palo u prašinu i radujem se običnosti i životu“, rekao je Marković.

Foto: Srđan Doroški/Promo

Nastanak predstave podržao je Austrijski kulturni forum Beograd.

Inače, „Golmanov strah od penala“ Handke je napisao davne 1970, a po ovoj knjizi dve godine kasnije njegov prijatelj Vim Venders je snimio i legendarni film sa istim nazivom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar