160 godina SNP
Maja Gojkopvić i Igor Mirović. Svečana akademija povodom 150 godina Srpskog narodnog pozorista. Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Svečanom akademijom i uz prisustvo državnih zvaničnika, Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu obeležilo je 160 godina postojanja. Zbog epidemiloške situacije, akademija je bila zatvorena za javnost, a prisustvovali su joj ministraka kulture Maja Gojković i predsednik vojvođanske Vlade Igor Mirović. 

Kao svake godine ovim svečanim povodom dodeljene su godišnje nagrade.

Rediteljki Sonji Petrović pripala je nagrada za režiju i koncept sjajne predstave „Ko je ubio Dženis Džoplin?“.

160 godina SNP
Rediteljka Sonja Petrović i direktor SNP Zoran Đerić. Svečana akademija povodom 160 godina Srpskog narodnog pozorista. Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Mlade glumice Bojana Milanović i Sonja Isailović dobile su nagradu za ulogu Dženis Džoplin u predstavi „Ko je ubio Dženis Džoplin?“.

160 godina SNP
Svečana akademija povodom 160 godina Srpskog narodnog pozorista. Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Nagrađen je i ansambl predstave „Bura“, reditelja Kokana Mladenovića.

160 godina SNP
Svetislav Jovanov, dramaturg predstave „Bura“. Svečana akademija povodom 160 godina Srpskog narodnog pozorista. Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Među brojnim željama da još dugo traje, izdvaja se čestitka nagrađene rediteljke Sonje Petrović, koja je najstarijem teatru poželela upravo ono što mu najviše treba, odnosno “neko lepše vreme u kojem ne mora da pristaje na kompromise da bi postojalo”.

Osvrnuvši sa na istorijat SNP Maja Gojković je ocenila da “nije slučajno što naziv tog pozorišta sadrži reč „narodno“ imajući u vidu da su se predstave od samog njegovog osnivanja izvodile po čitavoj nekadašnjoj Jugoslaviji”, te da nije bilo mesta koje nije ugostilo dramske, operske i baletske izvođače Srpskog narodnog pozorišta.

160 godina SNP
Maja Gojković. Svečana akademija povodom 160 godina Srpskog narodnog pozorista. Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

„Nema mnogo ustanova kulture koje imaju ovakvu postojanost. Srpsko narodno pozorište nadživelo je i carevine i monarhije, pokazavši time da su umetnost i kultura večne kategorije. SNP je simbol kulture ne samo Vojvodine već i cele Srbije“, kazala je Gojkovićeva.

Na proslavi jubileja dodeljena su najviša priznanja pozorišta, Zlatne i Srebrne medalje kao i godišnje nagrade i pohvale članovima Srpskog narodnog pozorišta za njihova značajna umetnička i profesionalna dostignuća. Među nagrađenima je i Igor Mirović, kom je uručena zlatna medalja „Jovan Đorđević“ za, kako se navodi, „snažan razvoj i podršku toj kulturnoj instituciji“.

„Čast je naći se na ovom mestu i u ovoj ulozi danas. Nemoguće je ne osetiti divljenje i poštovnje zbog svih onih koji su pre 160 godina osnovali SNP – Jovana Đorđevića, Svetozara Miletića, Stevana Branovačkog, Jovana Jovanovića Zmaja, i mnogih drugih koji su učestvovali u tom istorijskom poduhvatu”, kazao je Mirović, nabrajajući sume koje je pokrajinska vlada uložila u SNP.

Među ovogodišnjim laureatima SNP našao se i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, kom je takođe uručena zlatna medalja, ali bez obrazloženja čime ju je konkretno zaslužio.

Nagrade laureatima uručio je upravnik SNP Zoran Đerić, koji je istakao da je ovo pozorište najvažnija i najveća kulturna ustanova u Vojvodini, odnosno da je SNP ‘hram i svetilište'“.

160 godina SNP
Zoran Đerić i Igor Mirović. Svečana akademija povodom 160 godina Srpskog narodnog pozorista. Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Srpsko narodno pozorište je osnovano 1861. godine u tadašnjoj Austrougarskoj monarhiji. Gostovanje pozorišne družine Jovana Kneževića 1860. podstaklo je Jovana Đorđevića da napiše više članaka u „Srbskom dnevniku“ o nužnosti osnivanja Srpskog narodnog pozorišta, a pripreme oko osnivanja organizvali su Svetozar Miletić, Stefan Branovački, Jovan Đorđević i Jovan Jovanović Zmaj. Srpsko narodno pozorište osnovano je na sednici Srpske čitaonice kojom je predsedavao Svetozar Miletić, prvenstveno kao nacionalna ustanova koja je imala zadatak da putem dramske književnosti i glumačke umetnosti prenosi srpsku reč i istoriju, da budi nacionalnu svest i podiže kulturni nivo Srba i time pruži otpor bečkoj i peštanskoj vlasti.

Povodom 160 godina od osnivanja, RTV je uradio dokumemtarnu emisuju o SNP u kojoj su pojedini zaposlenici čestitali rođendan svojoj kući.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar