Snežana Bogdanović i Uliks Fehmiju Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Žao mi je što se promenila klima i duh ovog grada, ali kada sam okružena svojim dragim ljudima i kolegama to i ne osećam - kaže u razgovoru za Nova.rs glumica Snežana Bogdanović, koja je još devedesetih sa svojim suprugom Uliksom Fehmiuom otišla u Ameriku gde su pronašli svoj život.

– Toliko smo često ovde da ne gledam to kao na napuštanje i vraćanje, Beograd je moj dom i tu se osećam spokojno. Nezahvalno je govoriti kada živite u drugoj zemlji da li se nešto promenilo na bolje ili lošije, ali svakako je normalno da se menja. Žao mi je što se promenila klima i duh ovog grada, ali kada sam okružena svojim dragim ljudima i kolegama to i ne osećam – kaže glumica s kojom smo imali prilike da razmenimo koju reč na svečanosti koju je organizovao Sarajevo film festival u Beogradu.

Povod su bile brojne serije koje se ove godine takmiče za Srce Sarajeva, a jedna od njih je i „Crna svadba“ u kojoj Uliks tumači glavnu ulogu.

– Srećna sam što snimaju i drugu sezonu, mislim da su sjajan posao uradili. Trenutno, Uliks i ja radimo na zajedničkom projektu, seriji „Poziv“. O njoj još uvek ne mogu mnogo da pričam, ali mi je drago što je dosta ženskih likova. To ovde nije često i srećna sam što se ide i u tom smeru – otkriva Bogdanovićeva.

Uliks Fehmiju i Snežana Bogdanović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Govoreći o Sarajevo film festivalu seća se početaka i kaže da je presrećna što su Fehmiu i ona dolazili od prvih izdanja.

– To je svakako najznačajniji festival u regionu i jedinstveno mesto. Vreme provedeno tamo je dragoceno jer se okupe ljubitelji filma kako bi razmenili ideje i upoznali se zarad novih projekata. Uliks i ja smo počeli da dolazimo još na početku dok se festival razvijao. Ili je on imao film, ili ja, ali beskrajno je značajno što je opstao – ističe Snežana i dodaje:

Snežana Bogdanović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Drago mi je što će sa Sarajevo film festivala ove godine biti poslata poruka podrške Ukrajini. Ta podrška je izuzetno važna. Potrebno je da ukrajinskom narodu poručimo; „Znamo kako vam je, razumemo kroz šta prolazite i uz vas smo“. U prirodi svake umetnosti i njen zadatak je da šalje poruku ljubavi, slobode i jednakosti. Nažalost, malo je konkretnih stvari koje mi možemo da uradimo, a kamoli da utičemo na tok rata. Umetnici nemaju tu vrstu snage da promene svetske struje, ali mogu da utiču na pojedinca i tu film ima snagu.

Snažana Bogdanović je nadavno bila u žiriju Filmskog festivala u Sopotu i to iskustvo joj je kaže bilo posebno.

– Odgledala sam dosta različitih filmova neki su se već predstavili na velikim festivalima, neki su debitanski, ali je svakako divno što se toliko snima. Naravno, uz veću pomoć to bi bilo još bolje i prednjačio bi kvalitet iznad kvantiteta. Ono što je značajno kod Sopot festivala je to što obraća pažnju na sve delatnike u kinematografiji, ne samo na glumce i reditelje. Mislim da idemo u odličnom pravcu i srećna sam što sada imam mogućnosti da toliko vremena provodim ovde – zaključila je glumica.

Bonus video: Uliks Fehmiu o svom ocu Bekimu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar