Irena i Slobodan Nešović Foto: Marija Konjikušić

Izložba „Nije za preprodaju“ sa delima iz privatne kolekcije Slobodana Nešovića – Loke i Irene Nešović otvorena je u Prodajnoj galeriji „Beograd“.

Na otvaranju koje je bilo izuzetno posećeno prisustvovali su i umetnici Marina Marković, Vuk Vidor, Uroš Đurić, Aleksandar Mladenović- Leka, Andrej Josifovski – Pijanista i Marija Dragojlović. Kustos izložbe je Boris Bota Miljković, reditelj i dugogodišnji kreativni direktor RTS-a.

Foto: Marija Konjikušić

Mihailo Petković direktor Prodajne galerije “Beograd” ispred ove ustanove se obratio prisutnima: “Ljubitelji umetnosti imate dobar razlog zašto ste došli ovde, a to je da vidite pravu umetničku scenu Beograda i Srbije. Danas imamo prilliku da vidimo jednu izuzetnu kolekciju gospodina Nešovića, čoveka koji ima izuzetan ukus i talenat da odabere prave stvari. Zahvaljujem se Slobodanu što nam je ustupio ove radove i biće dana kada ćemo moći da pogledamo njegovu celokupnu kolekciju”.

Uroš Djurić Foto: Marija Konjikušić

Aleksandar Đorđević se obratio u ime Slobodana i Irene Nešović i pročitao nekoliko inspirativnih rečenica iz kataloga izložbe kao ilustraciju onoga što vodi Slobodana Nešovića u kreiranju kolekcije i time otvorio izložbu: “Hajde da kupujemo bez obzira na cenu. Hajde da kupujemo bez obzira na format. Hajde da kupujemo bez obzira na tehniku. Hajde da kupujemo bez obzira na savet. Hajde da kupujemo zbog sebe… Ono što je najbitnije je da uživamo u umetnosti i da kupujemo sa srcem”.

Kustos Boris Miljković je povodom aktuelne izložbe prethodno napisao: “Diskretni šarm privatne zbirke, čini mi se, ne može se na sa čim porediti. On je važan gotovo onoliko koliko je važno socijalno, estetsko, političko ili antropološko istraživanje našeg trenutka. Zato mislim da je od priličnog značaja da Lokina lična kolekcija bar na trenutak boravi u ovom javnom prostoru i da se energija posebnog osećanja kolekcionarove stvarnosti nekako pomeša sa prostorom u kojem se, inače, izlažu i sakupljaju radovi umetnika namenjenih prodaji.

Foto: Marija Konjikušić

Kolekcija koju gledate se ne prodaje (osim u slučaju ponude koje se ne može odbiti) i zato je vredna vašeg pogleda – a još je vrednija kolekcionarova želja da sa nama podeli trenutak svoje uspomene na Beograd, od svoje pankerske mladosti do prvoborca u borbi za tantijeme i autorska prava umetnika. To je upravo ta dragocenost koji nije loše podeliti na ovakvom mestu”.

Foto: Marija Konjikušić

Na izložbi su predstavljena dela Marije Dragojlović, Raše Todosijevića, Marine Marković, Srđana Apostolovića, Aleksandra Leke Mladenovića, Tadije Janičića, Uroša Đurića, Miće Stajčića, Srđana Markovića Đileta, Aleksandra Denića, Biljane Đurđević, Vuka Vidora, Andreja Josifovskog – Pijaniste, Petra Mošića, Saše Markovića – Mikroba, Sane Garić, Mine Radović, Nenada Rackovića, Aleksandra Zografa i Milana Miladinovića.

Foto: Marija Konjikušić

Izložba „Nije za preporadaju“ traje do 6. juna.

Bonus video – Slavimir Stojanović Futro: Kao da sam slušao Konstraktu i crtao