Alexander Payne, Sarajevo film festival, Sarajevski filmski festival, filmski festival u Sarajevuc
Alexander Payne Foto: SFF/Promo

Počasno Srce Sarajeva na 30. Sarajevo Film Festivalu biće uručeno reditelju, scenaristi i producentu Aleksandru Pejnu u znak priznanja za njegov izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

– Prikladno je nagraditi Aleksandera Pejna, ne samo zato što voli Sarajevo, već i zato što su u središtu svih njegovih priča ljudi velikog srca. Kao reditelj koji poseduje izuzetnu sposobnost spajanja humora i dirljivosti, ostavio je neizbrisiv trag u savremenoj kinematografiji. Njegovo pronicljivo pripovedanje i oštro oko za ljudske emocije kontinuirano inspirišu filmske stvaraoce širom sveta – izjavio je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

Unuk grčkih imigranata, Aleksandar Pejn odrastao je u Nebraski, SAD. Studirao je istoriju i špansku književnost na univerzitetu Stanford i magistrirao filmsku režiju na UCLA-u. Njegovih osam dugometražnih filmova nominovano je za ukupno 24 Oscara, uključujući četiri nominacije za najbolji film i tri za najbolju režiju. Dva puta je osvojio nagradu za najbolji adaptirani scenario, a njegov najnoviji film „Bartonova akademija“ (The Holdovers), osvojio je nagradu za najbolju sporednu glumicu ove godine.

– Ono što je najvažnije, ranije sam na Sarajevo Film Festivalu predstavio dva filma, i presretan sam i počastvovan što se vraćam – naglasio je Pejn, čija filmografija uključuje priznate filmove „Građanka Ruth“ (1996), „Izborni dani“ (1999), „Gospodin Schmidt“ (2002), „Stranputica“ (2004), „Naslednici“ (2011), „Nebraska“ (2013), „Smanjivanje“ (2017) i „Bartonova akademija“ (2023).

Pejnov prvi susret sa Sarajevom bio je 2005. godine, kada je svoje filmove lično predstavio u programu „Posvećeno“ (Tribute to) na 11. Sarajevo Film Festivalu.

Na 30. Sarajevo Film Festivalu, Pejn će održati i masterclass, jedinstvenu priliku za filmske entuzijaste da od njega uče o filmskoj produkciji, režiji, scenariju i drugim ključnim aspektima njegove karijere. Osim toga, predstaviće i posebnu projekciju svog filma „Stranputica“, dramske komedije iz 2004. godine. Film je dobio pohvale kritičara, osvojivši pet nominacija za Oskara i Oskara za najbolji adaptirani scenario.

Pejnov dugogodišnji saradnik Džim Tejlor pridružiće mu se u Sarajevu.

Počasno Srce Sarajeva utemeljeno je 2005. godine s ciljem odavanja priznanja pojedincima za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju filmske industrije te podršci i razvoju Sarajevo Film Festivala. 30. Sarajevo Film Festival održaće se od 16. do 23. avgusta.

Bonus video: Mads Mikelsen deli autograme u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar