Foto:Promo

Skupština Srpskog PEN centra izrazila je nezadovoljstvo zbog marginalizacije kulture u našem društvenom i javnom prostoru, kao i zbog stanja medijskih sloboda u zemlji.

Skupština Srpskog PEN centra izrazila je nezadovoljstvo zbog marginalizacije kulture u našem društvenom i javnom prostoru, kao i zbog stanja medijskih sloboda u zemlji.

Skupština Srpskog PEN centra smatra da je javni i medijski prostor za vrhunsku književnost i kulturu značajno sužen, kao i da su zbog neosmišljene kulturne politike bitno ograničene mogućnosti oblikovanja novih formi književnih programa.

Skupština Srpskog PEN centra je konstatovala da je podrška koju Srpski PEN centar dobija od nadležnih kulturnih institucija za realizaciju svojih programa minimalna, što dovodi u pitanje realizaciju programa i aktivnosti. Zbog javnog statusa kulture privredni subjekti ne prepoznaju ni marketinški potencijal, ni društveni smisao ulaganja u kulturu.

Izborna Skupština Srpskog PEN centra održana je na kraju godine u kojoj se obeležava 60 godina od obnavljanja ove organizacije u Srpskog društvu, posle prinudne pauze po odluci novih vlasti posle Drugog svetskog rata.

Kako je navela Vida Ognjenović, predsednica Srpskog PEN centra, u tehnološkoj jurnjavi napred, roboti su u međuvremenu počeli da pišu, hrane se samo ključnim rečima i sažetkom priče, a oni dalje razvijaju tekst.

– Ne sastajemo se, ne raspravljamo o literaturi, o novim knjigama, o izdavačkim događajima, ne čitamo, ne branimo književnost. Otuđili smo se, drage kolege, i od naše struke i od sebe. A svaki sastanak bi nam bio važna samoodbrana književnosti – rekla je Ognjenović.

Izborna Skupština Srpskog PEN centra izabrala je novi Upravni odbor koji će voditi ovu organizaciju u naredne četiri godine: Vladislav Bajac, Gojko Božović, Vladislava Gordić Petković, Ana Marija Grbić, Bratislav Milanović, Neda Nikolić Bobić, Vida Ognjenović, Mihajlo Pantić i Zoran Paunović. Skupština je izabrala i Nadzorni odbor Srpskog PEN centra u sastavu: Ratko Adamović, Olga Kostrešević i Srđan Tešin.

Na konstitutivnoj sednici UO, održanoj odmah posle Skupštine, za predsednicu Srpskog PEN centra izabrana je Vida Ognjenović, dok su za potpredsednike izabrani Gojko Božović i Zoran Paunović. Za sekretara Srpskog PEN centra izabrana je Neda Nikolić Bobić.

Bonus video: Siniša Kovačević

Komentari

Svi komentari (0)