Siniša Kovačević
Siniša Kovačević Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Neverovatno je da ste se javili danas nakon što mi je juče, posle višemesečnog ćutanja, stigao poziv iz Narodnog pozorišta. Još nisam potpisao ugovor, rekao je za Nova.rs dramski pisac i reditelj Siniša Kovačević, odgovarajući na pitanje šta se događa sa njegovom dramom "Godine vrana“ u nacionalnom teatru zbog čega se podigla bura u februaru pošto je na društvenim mrežama objavio da je ovaj komad skinut sa repertoara nacionalnog teatra za tekuću godinu, iako je odobren još u vreme mandata prethodnog Upravnog odbora.

Dokle se stiglo, pitamo Kovačevića.

– Mene je svojevremeno predsednik Upravnog odbora Svetislav Bule Goncić učtivo i vrlo kolegijalno obavestio da je UO po ko zna koji put stavio „Godine vrana“ na repertoar. Direktorka Drame (Molina Udovički Fotez) mi je svojevremeno rekla da je to, po rečenici, trenutno najbolji komad u Srbiji i da će možda krenuti sa pripremama u decembru. Ali ne bih prepričavao, jer mnogo toga nisam razumeo, nego je najbolje da pozovite nju ili nekog iz Narodnog pozorišta.

Mi smo tako uradili, pre nego što smo pozvali Kovačevića. Takav je red. Molina Udovički Fotez, direktorka Drame Narodnog pozorišta, ljubazno i vrlo decidno za naš portal je odgovorila:

– U planu je da predstava počne sa radom u decembru ove godine, što je i odluka Upravnog odbora.

Molina Udovički Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Ono što smo nezvanično saznali jeste da je na prvom zasedanju novog sastava Upravnog odbora nacionalnog teatra, održanom pre dva dana, bilo postavljeno ovo pitanje i da je odgovor upravnice Narodnog pozorišta Ivane Vujić Kominac bilo da je sve u redu i da su kontaktirali Sinišu Kovačevića.

– Ponavljam, nakon višemesečne ćutnje usledio je poziv iz Narodnog pozorišta tek juče i rečeno mi je da u narednih sedam dana treba da potpišem ugovor. Nazovite me tada ili ću ja biti slobodan da vam javim ishod, svejedno kakav bude bio. Znate, mnogo datuma je iznevereno, kada sam ja u pitanju, iz Narodnog pozorišta. Moja predstava je očigledno neka rezervna varijanta, mora da čeka na red. Niti sam do juče imao poziv, niti mi je ponuđen ugovor, samo imam obećanje da će to početi u decembru ove godine. Ali, tom obećanju, ponavljam, prethodila su mnoga koja nisu ispunjena – kaže Kovačević.

Kovačević je ranije za naš portal rekao da se po ovom pitanju nije oglasio, “vuk bi bio sit a samo bi samar i krvavi ular svedočili o tome da je siroto magare pojedeno”. I dodao:

– Zašto se sve ovo dogodilo, to zna samo uvažena gospođa Vujić Kominac, ja taj odgovor nisam našao. Mogu samo da slutim da je to zbog moje političke angažovanosti koja je suprotstavljena trenutnoj političkoj garnituri u Srbiji i rekao bih da je to strah za vlastitu funkciju i ništa drugo.

Ivana Vujić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Komunikacija na relaciji Vujić Kominac – Kovačević, još uvek nije uspostavljena, iako jedna strana to tvrdi. Kovačević nam je tim povodom tada rekao: “Valjda teatar treba da bude mesto potpune slobode u kome će svaki čovek da bude lišen svog političkog, nacionalnog ili verskog predznaka. Da nije tako jedan Žan Žene nikada ne bi bio igran”.

I danas je tako, isto meta, isto odstojanje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare