Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs; Ivan Dinić/Nova S

Bez namere da uvredim bilo Biljanu Srbljanović ali ni ostale članove komisije, čini mi se da je istina ipak na mojoj strani, a poenta onoga što sam rekao je bila da se na jedan licemeran način opravdava uskraćivanje dodele sredstava jednoj grupi autora "doajena", a to pokriva obećanjima bolje budućnosti, reči su reditelja Slobodana Šijana.

– Ne može sve da prođe, ali bitno je da niste ograničeni na jedan projekat. Ja sam nekad konkurisao s tri projekta istovremeno. Prošli put su odbili mene i Gorana Markovića. U komisiji je bila Biljana Srbljanović i obrazloženje je bilo da smo mi toliko značajni autori da ne može nas da poredi s onima kojima će da daju pare. I zato se nisam ni prijavio na onaj konkurs za eminentne reditelje. Samo da završim ovaj film – kazao je reditelj i akademik Slobodan Šijan pre nekoliko dana u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, kada je u tom zdanju „gostovao“ u okviru ciklusa SANU „Susreti sa stvaraocima – Masterklas“.

Zbog te Šijanove izjave, objavljene na portalu Nova.rs u tekstu „Biljana Srbljanović me je odbila na konkursu„, reagovali su ostali članovi Komisije Filmskog centra Srbije.

– Komisija, čiji je Biljana Srbljanović bila član, jednoglasno je donela sve odluke. Komisija je, na samom početku rada, jednoglasno odlučila da podrži projekte dva vrhunska umetnika, Slobodana Šijana i Gorana Markovića – naveli su, između ostalog, u zajedničkom pismu, dostavljenom našoj redakciji, Darko Bajić, Srdan Golubović, Vladimir Vasiljević i Svetozar Cvetković, uz zaključak da „Biljana Srbljanović nije odbila akademika Šijana na konkursu za sufinansiranje njegovog filma, kao ni jedan od članova komisije koja je jednoglasno dala podršku projektima pomenutih autora“.

Međutim, Slobodan Šijan je rešio da se osvrne na ovo pismo Komisije, koja je, podsetimo, krajem oktobra 2020. godine odlučivala o dodeli finansijskih sredstava na Konkursu Filmskog centra Srbije za „Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova“. Našoj redakciji dostavio je pismo u kojem ističe da „nema nameru da polemiše sa stavovima svojih cenjenih kolega, iznetih u tekstu objavljenom na portalu Nova.rs:

Foto:Filmski centar Srbije

– Ali budući da se oni pozivaju na „činjenice“, šaljem vam pdf „Odluke Komisije“ sa hajlajtovanim delovima na osnovu kojih sam zasnovao svoju izjavu. Bez namere da uvredim bilo Biljanu ali ni ostale članove komisije, čini mi se da je istina ipak na mojoj strani, s obzirom da su svi članovi potpisali „odluku“, pretpostavljam svako u svoje ime, a da je Biljana i sročila tekst odluke. Ali, uostalom to sve nije ni važno, ni strašno ali valjda sme da se kaže. Poenta onoga što sam rekao je bila da se na jedan licemeran način opravdava uskraćivanje dodele sredstava jednoj grupi autora „doajena“ a da se to pokriva velikim komplimentima i obećanjima bolje budućnosti – navodi Šijan.

Foto:Filmski centar Srbije

Dovoljno je, prema njegovim rečima, samo pročitati poslednji pasus obrazloženja Komisije o projektu „Šećer“ sa kojim je konkurisao:

Foto:Filmski centar Srbije

„Ipak, kao i u slučaju dva druga istaknuta autora – doajena (Marković, Pajkić), Komisija smatra da je nemoguće rad ovog autora upoređivati i vrednovati u kontekstu svih ostalih prijavljenih projekata, te da ovaj umetnik, koji je zadužio srpsku kinematografiju nekim od naših najvećih ostvarenja, zaslužuje poseban tretman i podršku, na način na koji je to predloženo u uvodnom obrazloženju komisije“.

Foto:Filmski centar Srbije

Zbog toga reditelj Slobodan Šijan na kraju pisma zaključuje:

Foto:Filmski centar Srbije

– Pošto nisam bio naivan da u to poverujem (imam previše iskustva sa takvim dobročinstvima), nisam ni konkurisao na taj obećani altruistički konkurs, a kako su prošli oni koji su se prijavili je poznato.

Bonus video: SANU između starih principa i novog sveta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare