Foto: Ivan Dinić/Nova S, Promo, Filip Krainčanić/Nova.rs

Kao članovima Komisije Filmskog centra Srbije u kojoj je bila i Biljana Srbljanović, a povodom teksta koji je objavljen pod naslovom „Slobodan Šijan: Biljana Srbljanović me je odbila na konkursu“ na Nova.rs, dužnost nam je da iznesemo činjenice, piše u pismu našoj redakciji koje su potpisali Darko Bajić, Srdan Golubović, Vladimir Vasiljević i Svetozar Cvetković.

Sadržaj pisma prenosimo u celini:

“Slobodan Šijan, filmski i likovni umetnik, reditelj, profesor, prvi je velikan srpske kinematografije koji je ušao u SANU. Taj događaj je značajan ne samo za umetnost filma, već za celokupnu srpsku kulturu.

Jedan od prvih javnih događaja akademika Šijana bilo je učešće u seriji razgovora u galeriji SANU pod nazivom: „Susreti sa umetnicima – Masterklas“. Ovaj važan događaj propratili su napisi u medijima, posebno tekst u Nova. rs pod naslovom: „Slobodan Šijan: Biljana Srbljanović me je odbila na konkursu„.

Kao članovima Komisije Filmskog centra Srbije o kojoj je ovde reč, dužnost nam je da iznesemo činjenice. Komisija, čiji je Biljana Srbljanović bila član, jednoglasno je donela sve odluke. Komisija je, na samom početku rada, jednoglasno odlučila da podrži projekte dva vrhunska umetnika, Slobodana Šijana i Gorana Markovića.

Zbog ograničenih sredstava za sufinansiranje igranih filmova na ovom konkursu, Komisija je donela odluku da Upravnom odboru FCS-a predloži da se, za ove i druge eminentne umetnike u budućnosti, koji su zadužili srpsku kulturu,osnuje zaseban konkurs, sa dodatnim sredstvima za njihove projekte.

UO FCS-a je ovaj predlog prihvatio i ubrzo usvojio i sproveo. FCS je osnovao novi konkurs za eminentne reditelje i time povećao ukupna sredstva namenjena za stimulaciju igranog filma u Srbiji.

Biljana Srbljanović dakle, nije odbila akademika Šijana na konkursu za sufinansiranje njegovog filma, kao ni jedan od članova komisije koja je jednoglasno dala podršku projektima pomenutih autora. Zvaničan izveštaj komisije koji potvrđuje našu tvrdnju, postoji na sajtu FCS-a”.

****

Bonus video: Podkast Nevermajnd: Gost Miroljub Stojanović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar