Foto: Dusko Marusic/PIXSELL, Vesna Lalić/Nova.rs

Teško mi je, mnogo mi je teško… Mustafa i ja smo bili prijatelji od mladosti, zajedno smo studirali, zajedno živeli, zajedno načinili prve profesionalne korake, kaže za Nova.rs glumac Rade Šerbedžija, sećajući se svog prijatelja i kolege Mustafe Nadarevića, koji je danas preminuo u Zagrebu.

– Znam već dugo da je bio bolestan. Znam koliko se hrabro borio sa teškom bolešću. Užasno mi je žao i teško – priča za Nova.rs proslavljeni hrvatski glumac, a onda se priseća zajedničkih početaka sa Mustafom Nadarevićem u drugoj polovini šezdesetih godina prošlog veka:

– Mi smo prijatelji od mladosti. Zajedno smo studirali na zagrebačkoj Akademiji za kazališnu umjetnost. Gotovo tri godine smo živeli zajedno… Bili smo cimeri u stanu u Zagrebu tokom studija. A onda smo napravili i zajedničke prve korake u pozorištu, serijama, filmovima… Mustafa Nadarević je i kum mome sinu Danilu. To je jedna takva čvrsta veza među nama – u dahu nam govori Šerbedžija.

Odmakavši se na tren od ličnih i privatnih veza sa Nadarevićem, ne propušta da o glumcu i reditelju, i njegovom bogatom delu posvedoči i kao kolega:

– Šta da vam kažem o njemu… Pa, bio je božanstven glumac. Bio je glumac posebnog soja. I što je bio stariji, to je bio sve jači kao glumac. Ostavio nam je tolike divne uloge. U pozorištu je bio briljantan kao Pomet u „Dundu Maroju“ ili kao Sirano de Beržerak, ili Leon u „Glembajevima“ – priča Rade Šerbedžija.

O Nadarevićevom rediteljskom opusu ne govori mnogo, jer život ih je, kako kaže, jedno vreme razdvojio. Kada se Nadarević početkom devedesetih odvažio na još jednu teatarsku ulogu – rolu reditelja, Šerbedžiju je život odveo na drugu stranu, u inostranstvo, daleko van Hrvatske, u Englesku, Ameriku…

– Mustafine režije nisam gledao, ali znam da je imao mnogo uspešnih komada kao reditelj. Čak su mi se neki mladi glumci, koji su igrali u njegovim komadima, hvalili kako je sa njim rad bio divan i kako su mnogo naučili – seća se hrvatski dramski umetnik i muzičar.

Rade Šerbedžija se na kraju osvrće na čitav život i prijateljstvo sa Mustafom Nadarevićem koje je trajalo više od pet decenija i uz tužni uzdah konstatuje:

– Mustafu najviše u srcu nosim kao čoveka. Sa njim sam, pre svega, bio prijatelj i pobratim. Znate, otišao je još jedan moj veliki drug. Svi moji drugovi iz generacije sada su otišli. I Ivica Vidović, i Dragan Gaga Nikolić, i evo sada Mustafa Nadarević. Teško je, baš je teško…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare