Foto: Arhiva

Baš mi je krivo zbog smrti Mustafe Nadarevića. Znao sam da je bio bolestan, ali su u poslednje vreme do mene dolazile neke vesti da mu je bolje, prva je reakcija dramskog pisca Dušana Kovačevića na vest o odlasku poznatog glumca i reditelja, koji je preminuo u Zagrebu u 78. godini.

– Bio je baš sjajan glumac. I sve ono što sam ga gledao i sarađivao sa njim znam da je mogao da igra i velike komedije i velike drame – priča za naš sajt dramski pisac čiji je čuveni komad „Balkanski špijun“ 2003. godine Mustafa Nadarević postavio na scenu.

Kovačević ističe da se glumac i reditelj tokom turbulentnih devedesetih godina prošlog veka na prostoru bivše Jugoslavije mnogo namučio.

– Ne želim da pričam o njegovim porodičnim prilikama, odnosno (ne)prilikama, ali selio se dosta i u potrazi za novom kućom igrao je na mnogim scenama širom bivše Jugoslavije – kaže Dušan Kovačević.

Osvrćući se na saradnju sa Nadarevićem u komadu „Balkanski špijun“, koji je glumac potpisao kao reditelj, ali je i tumačio glavnu ulogu, Kovačević svedoči da je predstavu prvi put gledao u Ljubljani, gde je Mustafa tada živeo.

– Izvrstan je bio komad, ali i Mustafa, koji je i kao glumac sam nosio celu predstavu. Sećam se da su u vrlo kratkom roku, za neke tri godine, odigrali više od 200 predstava. To je bila i jako dobra podela i gostovali su i u mnogim gradovima. A Mustafa je i u Beograd, i inače, dolazio često, kako sa predstavama, tako i privatno – govori Kovačević i dodaje da je dosta pratio sve što je u karijeri radio glumac i reditelj.

– Odigrao je na kraju nekoliko stotina epizoda serije „Lud, zbunjen, normalan“, gde je bio maestralan u tom žanru sitkoma i komedije naravi. Zapravo, komedije koja je univerzalna. To jeste obeležilo njegove poslednje godine rada, ali se treba prisetiti mnogih njegovih uloga u filmovima. Prepoznatljiv je bio po rolama u filmovima i sada se može slobodno reći da je bio jedan od izuzetnijih glumaca sa svih ovih prostora. Veliki glumac velike Jugoslavije – zaključio je Dušan Kovačević.