Schime (Ščime)bend
Luka Ignjatović "Schime" Foto: Vojin Staničkov/Promo

Još smo u neverici da se ovo stvarno dešava s obzirom na celu pandemijsku situaciju i otežane procedure putovanja, kaže bubnjar Peđa Milutinović, član džez benda Schime (Ščime) koji će sa gudačkim orkestrom Muzikon 23. maja učestvovati na 50. jubilarnom, čuvenom Moers (mœrs) festivalu u Nemačkoj.

Ono što je, kako kaže, neverovatno jeste što će putovati u kompletnoj postavi – njih dvadesetčetvoro, što je danas pravi podvig.

Schime (Ščime) je autorski džez bend osnovan 2015. godine u Beogradu u sastavu Luka Ignjatović, saksofon, Sava Miletić, klavir, Boris Šainović, kontrabas, i Peđa Milutinović, bubnjevi.

Shime bend
Peđa Milutinović, „Schime“. Foto: Promo

Pored izvođenja originalne muzike, uglavnom kompozicija saksofoniste Luke Ignjatovića i pijaniste Save Miletića, koja je pod uticajem savremenog i tradicionalnog džeza kao i klasične muzike, veliku pažnju posvećuju kolektivnoj improvizaciji i interakciji.

Svoj prvi album “Do You Really Wanna Play?” objavili su 2016. godine za izdavačku kuću Metropolis Music Company, nakon čega je bend dobio poziv da svira na Beogradskom džez festivalu. Njihov nastup privukao je veliku pažnju domaćih i stranih kritičara od kojih treba izdvojiti sjajne kritike koje su napisali kritičari dva najpoznatija džez časopisa na svetu “Downbeat Magazin“ i “All About Jazz” . Schime su svoj drugi album pod nazivom “Visualisation” izdali za švajcarsku izdavačku kuću “UNIT Records” maja 2018. godine. Iste godine bend je nastupio na mœrs festivalu u Nemačkoj a zatim i na festivalu Jazz in Marciac u Francuskoj kao finalisti European Radio Competition-a.

– Tokom prošle godine ostvarili smo divnu saradnju sa gudačkim orkestrom Muzikon, u vidu žanrovske varijacije klasične muzike u fuziji sa džezom. Tako smo premijerno 19. decembra 2020. održali koncert “Fusion Makes Sense” u velikoj sali Kolarčeve zadužbine. Usled epidemioloških mera, prisustvo publike nike bilo dozvoljeno, a koncert je strimovan na Agelast YouTube platformi. Izveli smo autorske kompozicije našeg benda u aranžmanu za džez kvartet i gudački orkestar od 19 članova koje su potpisali svetski priznati kompozitori Vladimir Nikolov i Ana Krstajić – priča za Nova.rs bubnjar Peđa Milutinović.

U februaru ove godine projekat “Fusion Makes Sense” je dobio poziv da nastupi na mœrs festivalu.

– Do poziva je došlo zato što organizatori festivala prate rad našeg benda otkako smo tamo nastupali 2018. godine. Međutim od poziva do realizacije je dug put, te se nismo usuđivali da se mnogo radujemo. Zahvaljujući ogromnom zalaganju Luke Ignjatovića i direktora Muzikona Miloša Jovanovića Bruleta, uspeli smo da osiguramo sponzorstvo i da do putovanja stvarno dođe. Iako smo dobili finansijsku podršku Gete Instituta u Beogradu i Ministarstva spoljnih poslova Nemačke da svi zajedno, nas 24, otputujemo na ovaj festival, još smo u neverici da se ovo stvarno dešava s obzirom na celu pandemijsku situaciju i otežane procedure putovanja, pogotovo za toliki broj učesnika – iskren je Milutinović.

Njihov nastup je najavljen i na zvaničnom sajtu ovog međunarodnog muzičkog festivala u Moersu koji traje od 21. do 24. maja.

– Izuzetno se radujemo ovom nastupu, kao i novim saznanjima i prilikama koje će nam on omogućiti. Moers je najavio da ovaj 50. jubilarni festival posvećuju bici za budućnost muzike, kulture, socijalnih pitanja, obrazovanja, i svih onih stvari koje se ne mogu kvantifikovati u čisto ekonomskom smislu – kaže naš sagovornik i dodaje da veruje da će ih ovo iskustvo inspirisati da se i umetnici iz Srbije bolje pozicioniraju u postpandemijskom svetu koji je u nastajanju.

Moers je inače poznat, nastavlja Milutinović, po svom “reaktivnom, antiestablišment” stavu.

– Nastao je kao izraz protesta čitave jedne generacije koja želi da da svet postane bolje mesto. Njihov fokus je na novim idejama, kreativnosti, improvizaciji, te nam izuzetno znači što je naš projekat prepoznat kao deo tog novog talasa.

Shime bend
Boris Šainović, Schime. Foto: Promo

Ovaj festival se promenio od koncentracije na free džez do svetske i pop muzike, mada i dalje poziva mnoge avangardne džez muzičare. Na ovoj smotri nastupali su Lester Bowie, Fred Frith, Jan Garbarek, Herbie Hancock, Abdullah Ibrahim, David Murray, Sun Ra, Archie Shepp i Cecil Taylor…

Peđa kaže da planiraju da odmah po povratku snime album sa šest novih kompozicija.

– Tri je komponovao Luka Ignjatović a aranžmane je uradio Vladimir Nikolov, a tri su delo Save Miletića u aranžmanu Ane Krstajić.

Na festivalu će nastupati više od 30 učesnika od kojih su najpoznatiji John Scofield, David Murray, Han Bennink i mnogi drugi.

– Kao i svake godine, mœrs festival organizuje sessione na kome se mešaju svi učesnici i improvizuju na licu mesta, te će nam i to biti dragoceno iskustvo, zaključio je Milutinović.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare