Kris Martin, Coldplay
Foto: KEVIN WINTER / Getty images / Profimedia

Protekla godina prilično mi je otvorila oči. Zapitao sam se: 'Ko sam ja bez Vembli stadiona gde mi govore 'ti si sjajan'? Sada u životu pokušavam da se ne oslanjam previše za to što sam pop zvezda. Pokušavam da sopstvenu vrednost ne potvrđujem priznanjima koja stižu spolja", priča Kris Martin, vođa sastava Coldplay.

Priredio: Matija Jovandić

Sastav Coldplay predstavio je najnoviji singl „Higher Power“, a pripremaju i svoj deveti album. Nastupili su uživo na dodeli Brit nagrada, a čeka ih i koncert na Glastonberiju koji će direktno biti prenošen. Vođa ovog benda, pevač, klavijaturista i autor pesama Kris Martin oglasio se posle dužeg vremena i ispričao kako ga je izolacija zbog pandemije naterala da preispita svoj odnos i suoči sa svojim egom, a u razgovoru za drugi program radija BBC pričao je i o tome kako su novu pesmu prvo izveli “jedan na jedan” astronautu u Međunarodnoj svemirskoj stanici, koliko mu nedostaju živi nastupi, kako su se dovijali da snimaju tokom pandemije, zašto odlazi na Glastonberi i van sezone festivala…

Martin je u razgovoru sa voditeljkom Zoi Bol ispričao kako je Coldplay predstavio svoj novi singl prvo francuskom astronautu Tomasu Peskeu u Međunarodnoj svemirskoj stanici, odakle je on „vraćao“ njihovu muziku na Zemlju pomoću satelita.

U video poruci je Martin (44) rekao godinu mlađem astronautu: „Trenutno nismo u prilici da sviramo bilo kome na Zemlji, pa smo mislili da je odsviramo samo tebi. Da to bude koncert za jednog čoveka“.

I sama pesma nastala je na neobičan način, opisuje on.

„Pokušali smo da zamislimo kako bi muzika zvučala na drugim planetama i pokušali smo da zamislimo da smo tamošnji izvođači, tako da nismo ni mislili o sebi kao o Coldplayu iz Engleske“, priča Martin.

Prvo mu je došao naslov pesme, pa se pomučio da osmisli melodiju i reči kakve bi se uklopile uz njega.

„I onda, jedan da stojim kraj slivnika koji je odjekivao i počeo sam da udaram po njemu da bih dobio taj ritam… Kad sam seo za klavir pesma je legla iz prve. Tako da – hvala slivniku“, priča muzičar.

Kris Martin, Coldplay
Kris Martin Foto: John Marshall / AFP / Profimedia

„Higher Power“ i album koji sledi je ujedno su i prva saradnja sa Maksom Martinom, švedskim producentom koji stoji iza hitova različitih pop muzičara kao što su Britni Spirs, Tejlor Svift, Džastin Timberlejk, Arijana Grande ili The Weeknd.

Vođa Coldplaya navodi da im je odgovaralo to što je producent „uspešniji od njih“ i priznao je da ih je on naterao da „prenesu svoju igru“ u studio.

„Morao sam da mu predstavim pesme kao na audiciji. Zaista smo se vratili osnovana. Bilo je zanimljivo dozvoliti nekome da se umeša u stvaranje pesama i predlaže nešto što nikome ranije nije bilo dozvoljeno da radi“, priča pevač i autor pesama Coldplaya, ali i drugih izvođača.

A bilo je i drugih pesama ili, kako to Martin kaže, „bili bi gomila lenjih lezilebovića da je to bila jedina stvar koju su uradili u poslednjih 18 meseci”. Da bi mogli da snimaju zajedno, morali su da „preskoče i neke prepreke“.

„Morali smo da pronađemo zemlje u koje smo mogli da uđemo sa dozvolom, a onda da budemo u studiju i to smo uradili tri ili četiri puta. Trudili smo se da se pridržavamo pravila, ali da budemo zajedno kad god je to bilo moguće, ali samo onda kada ne bismo zbog toga završili u zatvoru“, priča Martin.

Pevač priča i da su ga pandemija i izolacija primorali da preispita svoj odnos prema slavi.

„Protekla godina prilično mi je otvorila oči. Zapitao sam se: ‘Ko sam ja bez Vembli stadiona gde mi govore ‘ti si sjajan’? Sada u životu pokušavam da se ne oslanjam previše za to što sam pop zvezda. Pokušavam da sopstvenu vrednost ne potvrđujem priznanjima koja stižu spolja“, kazao je Martin.

Priznao je i da mu nedostaju živi nastupi. Prvi je bio nedavno na dodeli Brit nagrada, kada su svirali na barži usred Temze, a 22. maja ih očekuje i nastup na Glastonberiju, na koncertu bez publike koji će biti održan umesto festivala ove godine, a biće prenošen uživo. Na tom festivalu bili su među glavnim izvođačima tri puta do sada, a Martin kaže da je Glastonberi, inače farmu kada nije festival u toku, i pre toga redovno posećivao.

„Volim da odem tamo zimi i da se popnem na Piramidu (jedna od bina, prim. prir), sedim tamo i mislim o tome šta ćemo dalje da radimo. Sednem, gledam krave i travu i mislim se: ‘U redu, zamisliću da ste ljudi’. Ali ove godine moraćemo da sviramo kravama i travi. I nemam ništa protiv. Znate, svaki član publike je poseban, bilo da je čovek ili goveče. Imaćemo odličan nastup, a nikoga neće biti tamo“, ispričao je Martin na BBC-jevom radiju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar