Foto: Shutterstock/Mia Matic

Na Trgu republike će 17. i 18. oktobra biti organizovan festival knjige kao neka vrsta zamene za Sajam knjiga koji ove jeseni izvesno neće biti održan, a ovakvo rešenje dogovoreno je na današnjem sastanku predstavnika izdavača sa predstavnicima grada Beograda, saznaje Nova.rs.

Tradiocionalnog Sajma knjiga izvesno neće biti tokom jeseni zbog nepovoljne epidemiološke situacije, saopšteno je prošle nedelje iz „Beogradskog sajma“, a kao novi termin kada bi manifestacija mogla da bude održana pominje se decembar, a i to ako prilike sa koronavirusom to budu dozvolile. Izdavači okupljeni oko dva udruženja i predstavnici samostalnih izdavača izjasnili su se još letos da bi za njih održavanje Sajma knjiga u uslovima sa smanjenom posetom zbog epidemioloških mera bilo neisplativo i zatražili su da se cene izlagačkog prostora i ulaznica prepolove, ali taj zahtev nije prihvaćen sa obrazloženjem da bi u tom slučaju Beogradski sajam bankrotirao.

Izdavači su u međuvremenu počeli da razmišljaju i o nekoj vrsti alternative. Jedan od predloga bio je i da se manifestacija održi krajem oktobra istovremeno na više mesta na otvorenom, poput Knez Mihailove, Trga republike ili Kalemegdana.

Iz gradske uprave saopšteno je pre nekoliko dana da će na predlog izdavača biti organizovan festival knjige, sa idejom da, kako je rekao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, „štandovi budu izloženi desetak dana ili dve nedelje, a možda i dva vikenda, kako izdavači budu hteli“.

Predsednik Odbora Sajma knjiga, dramski pisac Dušan Kovačević zalagao se ranije da manifestacija bude održana na Beogradskom sajmu ako to budu dozvolili epidemiološki uslovi, odbacujući mogućnost održavanja Sajma knjiga na otvorenom.

– To ne bi bilo ništa drugačije od drugih manifestacija poput „Noći knjige“. Biće na otvorenom jedna vrsta manifestacije koja će se zvati „Nedelja knjige“. Mislim da je u planu za kraj oktobra ili početkom novembra. Izdavači su odlučili to da naprave i još je u fazi dogovora. Međutim, to nije tako reprezentativno kao što je Sajam knjiga u hali. Šta ako se desi da baš ta tri dana kada ste planirali tu manifestaciju pada kiša? Kada ste napolju, ništa ne zavisi od vas. Znaćemo polovinom sledeće nedelje šta je od svih tih predloga moguće – kazao je Dušan Kovačević.

Sajam knjiga bi možda mogao da bude održan u decembru Foto:Nemanja Jovanović

I direktor „Lagune“ Dejan Papić, predsednik Udruženja izdavača i knjižara Srbije bio je skeptičan u vezi sa ovakvim rešenjem, smatrajući da je to „prilično rizično zbog vremenskih prilika“, dodajući da će se „izdavači sigurno snaći“ i da „već imaju ideje kako da obeleže mesec knjige u Beogradu“.

Na današnjem sastanku je, prema saznanjima našeg portala, konstatovano da će knjige na Trgu izložiti mahom izdavači koji nemaju svoje knjižare, dok će okolne knjižare praviti neku vrstu „meseca knjige“ ili posebnih programa sa popustima. Neki od njih, poput „Vulkana“, već su najavili da će organizovati „sajam knjiga u svojim knjižarama širom Srbije“, a slične akcije do sada je najavio i „Kreativni centar“ sa popustima na svoja izdanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar