Saša Radojević., Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Peti festival meta filma biće održan od 22. do 24. oktobra u Art bioskopu Kolarac u Beogradu. Ova vrsta filma ima veoma snažno uporište u srpskoj kinematografiji, pa je otuda novo izdanje ovog festivala u potpunosti posvećeno domaćim filmskim delima.

– Osnovno značenje pojma meta film je “film o filmu”, a taj pojam obuhvata i sva ona filmska ostvarenja u kojima neki od aktera jasno naznačava da će ono što gledamo biti fikcija – kaže za Nova.rs scenarista i reditelj Saša Radojević, koordinator programa ovog festivala.

Prvog dana festivala na programu su filmovi Gordana Kičića „Realna priča“, humorna melodrama o propadanju jednog braka, i Mladena Đorđevića „Sumrak u bečkom haustoru“, koji govori o identitetskoj raspolućenosti modernih gastarbajtera.

– Festival se nadovezuje na veoma značajnu tradiciju koja postoji u srpskom filmu, na ono što su radili Dušan Makavejev, Želimir Žilnik, Slobodan Šijan, Lazar Stojanović, Srđan Karanović, Emir Kusturica, Srđan Dragojević, Goran Marković, Milutin Petrović, Mladen Đorđević… – objašnjava naš sagovornik.

Ova vrsta filma, ističe Radojević, omogućava autorima najširu umetničku slobodu, ali i neminovno oslanjanje na filmsku baštinu.

– Gledaocima je takav tip filma zanimljiv zbog neposredne komunikacije sa filmskom tradicijom o čemu svedoči kontinuirani uspeh Tarantinovih ostvarenja – objašnjava ovaj reditelj.

U meta filmovima koriste se video materijali različitog porekla poput kućnih filmova i televizijskih snimaka. Reprezentativan primer ovakvog pristupa je ostvarenje Milutina Petrovića i Nikole Dragovića „Zaklinjem se“ u kojem su kao inicijalna kapisla poslužili video snimci ispraćaja mladića u vojsku neposredno pred početak rata u Hrvatskoj 1991. godine. Film „Zaklinjem se“ na programu je 23. oktobra.

Poseban naglasak na ovom festivalu biće na meta filmovima autora Dejana Vlaisavljevića Nikta („Paluba ispod Terazija“ i „Sutra je još uvek juli“). Nikt potiče iz kruga autora eksperimentalnih filmova, a u novije vreme se kontinuirano bavi preispitivanjima film noara kroz avanture svog junaka – Džonija Palube.

Saša Radojević ukazuje da je prednost meta filma u tome što njime mogu da se bave i oni koji pripadaju andergraundu, baš kao i oni koji su deo najskupljih holivudskih produkcija.

– Meta film naglašava ono što je kvalitet svake umetnosti. Gledaoca privlači onim što mu je prepoznatljivo iz prethodnih umetničkih dela i to taloženje, spoj starog i novog olakšava razumevanje, a s druge strane pruža mogućnost za pripovedačke inovacije, jer se gledalac oseća da je na sigurnom terenu. Dugovečnost i istrajnost sa kojom se autori bave ovom vrstom filma dokaz je o privlačnosti meta filma za autore, pa samim tim i publiku– smatra Saša Radojević, dodajući da je ekskluzivnost ovog festivala je predstavljanje radova u toku.

Uz prikazivanje inserata, Slobodan Pešić će govoriti o svom filmu „Ne igraj na Engleze“, inspirisanom istoimenim pozorišnim komadom Vladimira Đurđevića.

Završne večeri Petog festivala meta filma biće dodeljena nagrada „Branko Vučićević“, posvećena sećanju na izuzetnog autora, tvorca pojma „srpska montaža“, koji je svojim scenarističkim opusom pružio dragocen doprinos razvoju ovdašnjeg meta filma. Dosadašnji dobitnici ove nagrade su snimatelj i reditelj Miša Milošević i likovni umetnici i filmski autori Neša Paripović, Ljubomir Šimunić i Zoran Popović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar