Vim Venders Foto: EPA-EFE/ENNIO LEANZA

Dodelom nagrade "Počasno srce Sarajeva" Vimu Vendersu i premijerom filmova "Deset u pola" Danisa Tanovića i omnibusa "Pisma s krajeva svijeta" večeras počinje 27. Sarajevo film festival.

Od večeras do 20. avgusta u takmičarskoj selekciji festivala je 48 igranih, ali i dokumentarnih, kratkih i studentskih filmova koji su u trci za nagrade Srce Sarajeva. Od selektovanih naslova, 18 ima svetsku, jedan evropsku, 25 filmova regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

Poslednje pripreme pred početak festivala Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Žirijem programa igranog filma, u kome su reditelji i scenaristi Majk Kejhil i Lili Horvat, umetnička direktorka Međunarodnog filmskog festivala u Beču Eva Sanđorđi i izvršni direktor Austrijske filmske komisije Martin Švajghofer, predsedava glumica Jasna Đuričić, a priznanja su novčane vrednosti od 2.500 do 16.000 evra.

Među filmovima koja su u trci za nagrade su i srpska ostvarenja ili koprodukcije i to „Kelti“ Milice Tomović, „Potreba za mržnjom“ Filipa Čolovića, „Žurnal o Želimiru Žilniku“ Janka Baljka, „Elegija lovora“ Dušana Kasalice. Na zatvaranju 27. po redu smotre u Sarajevu premijerno će biti prikazan film „Toma“ Dragana Bjelogrlića, kojim će dan kasnije biti otvoreni Filmski susreti u Nišu.

Jedan od srpskih filmova koji će biti prikazan u vantakmičarskoj kategoriji jeste nagrađivano ostvarenje Ivana Ikića „Oaza“, a taj program, nazvan „U fokusu“, publici donosi laureate brojnih priznanja, kakvi su „Kvo vadis Aida“ Jasmile Žbanić, „Košnica“ Blerte Bašoli, „Baksuzni kres ili luda pornografija“ Radua Judea, kao i brojne druge naslove.

Svečana ceremonija otvaranja u Narodnom pozorištu, koju će voditi mladi glumac Dino Bajrović, biće u znaku dodele nagrade „Počasno srce Sarajeva“ koje će otići u ruke kultnog nemačkog sineaste Vima Vendersa za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Ne samo što će reditelj filmova „Paris, Teksas“ i „Nebo nad Berlinom“ večeras primiti značajno priznanje, već će tokom festivala održati i materklas. Takođe, biće prikazana i retrospektiva Vendersovih filmova, uz restaurisanu verziju „Hotela od milion dolara“.

I meksički reditelj Mišel Franko, koji prošle godine zbog pandemije nije mogao da preuzme ovu visoku počast, primiće sada nagradu, a ujedno će na festivalu predstaviti svoje novo ostvarenje „Novi poredak“, laureata Srebrnog lava na prošlom Venecijanskom festivalu.

Oskarovac Danis Tanović otvara festival sa novim ostvarenjem „Deset u pola“ u kome glavne uloge tumače Branko Đurić Đura i Izudin Bajrović. Radnju filma, koje je u vantakmičarskom programu, smestio je u pandemijom pogođeno Sarajevo, a prati dvojicu ćevabdžija, prijatelja koji se sukobljavaju, naizgled, oko kvaliteta ćevapa u njihovim radnjama, ali zapravo preispituju životne odluke.

Drugi film – „Pisma s krajeva svijeta” potpisuje međunarodni kolektiv reditelja „Bistrik7“, koji u ovom omnibusu donosi priču o prvim danima zaključavanja zbog pandemije koronavirusa kroz 14 privatnih kućnih filmova.

Pored ova dva naslova, u vantakmičarskoj selekciji biće prikazani i filmovi „Otac“ Florijana Zelera, koji je ovenčan Oskarom za najbolji adaptirani scenario, potom „Hvataj se ceste“, čija je premijera bila na Kanskom festivalu, kao i „Jahači pravde“ Andersa Tomasa Jensena, sa Madsom Mikelsenom u glavnoj ulozi, i „Heroj“ Ašgara Farhadija, dobitnik Gran prija na nedavno završenom Kanu.

Festival, kao i svake godine nudi raznovrsne programe, među kojima su „Suočavanje sa prošlošću“, „Kinoskop“, „BH film“, „Pretpremijere serija“. Od ove godine dodeljuje se Specijalna nagrada za promicanje rodne ravnopravnosti.

Festival će, kako su saopštili organizatori, prvi put biti otvoren na brojnim lokacijama – osim Narodnog pozorišta, to su i Dječija kuća, Ljetna kina, lanac Sinepleks – zbog epidemioloških mera, odnosno smanjenih bioskopskih kapaciteta. Tako će ostvarenje „Deset u pola“ večeras biti prikazano na čak 14 različitih lokacija.

Postavljanje crvenog tepiha ispred Narodnog pozorišta Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Još juče, kako su preneli bosanski mediji, ispred Narodnog pozorišta postavljen je crveni tepih, a festivalski trg ukrašen je crvenim bosanskim ćilimom. Čelnici festivala su na susretu sa medijima naglasili da će festival, koji će trajati do 20. avgusta, istovremeno biti otvoren u Sarajevu i Mostaru.

Uoči početka festivala postavljena je i izložba „25 godina Sarajevo Film Festivala“ koja je svojevrstan presek ove smotre od 1995. do prošlog leta. Tokom prvih 25 godina festivala napravljene su na hiljade fotografija koje su sačuvane u arhivi, javio je kliks.ba. Na svim tim fotografijama vide se svi značajni gosti Sarajevo film festivala. A ovaj grad i festival posetili su, između ostalih, Morgan Friman, Robert De Niro, Anđelina Džoli, Bred Pit, Tim Rot, Džilijan Anderson, Bono Voks, Danijel Krejg, Mišel Hazanavicijus, Džon Kliz…

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar