Jasna Đuričić u Veneciji, Foto: EPA-EFE/CLAUDIO ONORATI

Novosadska glumica Jasna Đuričić predsedavaće žirijem takmičarskog programa Sarajevo film festivala, saopštili su organizatori ove smotre na večerašnjem susretu sa medijima u Beogradu.

– Pripala mi je velika čast da budem na čelu žirija takmičarskog programa 27. po redu Sarajevo film festivala. Veoma sam srećna, jer je ovaj festival oduvek imao posebno mesto u mom srcu. Festival je tačka gde se u nedelju dana okupi čitav svet – kazala je Jasna Đuričić u video obraćanju na predstavljanju Sarajevo film festivala u galeriji N. EON u  Beogradu, s obzirom da je iz opravdanih razloga bila sprečena da prisustvuje večerašnjem događaju.

Istakla je i kako je Sarajevo film festival, koji će se održati od 13. do 20. avgusta, svetionik kulture, priznavši da joj se „pomalo tresu noge“ kada pogleda ko je pre nje predsedavao žirijem ove manifestacije. A to su, podsetimo, između ostalih bili Majk Li, Miki Manojlović, Jasmila Žbanić, Danis Tanović, Ašgar Farhadi, Mišel Haznavicijus…

Beograd 16.07.2021. Sarajevo Film Festival u Beogradu
Foto: SFF/Promo

Organizatori sarajevske smotre podsetili su na predstavljanju festivala u Beogradu, kome su, između ostalih, prisustvovali i Anica Dobra, Katarina Radivojević, Milutin Petrović, Goran Bogdan, Janko Baljak, na već ranije najavljeni dolazak slavnog sineaste Vima Vendersa u Sarajevo, povodom velike retrospektive njegovog rada.

Tokom festivala biće prikazane restaurirane kopije čuvenih filmova koje je potpisao, od „Pariz, Teksas“ do ostvarenja „Hotel od milion dolara“, a predavanja nemačkog reditelja i susrete Vendersa sa mladim autorima organizatori su izdvojili kao jedan od vrhunaca predstojećeg festivala.

Naglasili su i značaj uspostavljanja Mreže festivala Jadranske regije, u kojoj su, pored Sarajevskog i Festival autorskog filma, kao i smotre u Herceg Novom i Zagrebu, u okviru koje i publika regiona zajedno bira najbolji film koji će biti finansijski podržan.

Pomenuli su i novoustanovljenu nagradu „Srce Sarajeva“ za najbolje TV serije i glumačka ostvarenja u njima, koje su se u proteklih godinu i po dana emitovale u regionu, među kojima je najviše nominovanih iz Srbije.

Sarajevo film festival je, kako su istakli organizatori, ponos ovog grada, i na kraju pozvali i publiku da poseti ovu smotru i otkrije sve čari koje pruža.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar