Foto: Promo

Bugarski film "Žene plaču" deseto je ostvarenje uvršćeno u Glavni takmičarski program 27. Sarajevo film festivala, koji će biti održan od 13. do 20. avgusta, saopštili su organizatori ove manifestacije.

Ostvarenje „Žene plaču“ Vesele Kazakove i Mine Mileve, koje je svetsku premijeru imalo nedavno u Kanu, inače drugi film ovog ženskog rediteljskog dvojca u kome glavnu ulogu tumači Marija Bakalova, ušlo je tako u konkurenciju za nagrade Srce Sarajeva o kojima će odlučivati žiri na čelu sa Jasnom Đuričič.

Iz selekcije Takmičarskog programa – igrani film,  po izboru Elme Tataragić, osam je debitantskih, a dva su drugi igrani filmovi sineasta. Takođe, osam filmova su režirale žene, a dva muškarci. I dok će se za priznanja Srce Sarajeva takmičiti 48 filmova u četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog – za najveću nagradu, Srce Sarajeva za najbolji igrani film u iznosu od 16.000 evra, pored „Žene plaču“ u trci su i ostvarenja „Elegija lovora“, „Stvari vredne suza“, „Bebia, jedna čežnja moje duše“, „Brdo na kojem riču lavice“, „Kelti“, „Mesec, 66 pitanja“, „Murina“, „Tražeći Veneru“ i „Velika sloboda“.

Crnogorsko-srpska kopodukcija „Elegija lovora“ Dušana Kasalice sa Franom Lasićem i Savinom Geršak imaće svetsku premijeru u Sarajevu, kao i mađarski „Stvari vredne suza“ Kristine Grosan. Regionalne premijere doživeće gruzijsko-engleski film „Bebia, jedna čežnja moje duše“ , francusko-kosovska koprodukcija „Brdo na kojem riču lavice“, kanski laureat, hrvatsko ostvarenje „Murina“, grčko-francuski „Mesec, 66 pitanja“, „Tražeći Veneru“  Norike Sefe i austrijsko-nemački „Velika sloboda“.

Publika u regionu prvi put će na Sarajevo film festivalu moći da vidi i nagrađivano srpsko ostvarenje „Kelti“ Milice Tomović, koje je premijerno prikazano na Berlinalu. U glavnim ulogama u filmu koji donosi priču o Beogradu devedesetih, usred sankcija, kroz porodičnu dramu, su: Dubravka Kovjanić, Stefan Trifunović, Katarina Dimić, Anja Đorđević, Nikola Rakočević, Milica Grujičić, Jelena Đokić, Slaven Došlo…

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar